Sju «Dark Room»-saker i Nord-Norge

Politidistriktene i nord har mottatt sju saker fra Vest politidistrikt etter at Operasjon «Dark room» ble iverksatt. Etterforskningen pågår fortsatt og kan øke i omfang.

Dark room

Her sitter en av etterforskerne i operasjon «Dark Room». I prosjektrommet har de jobbet i ti måneder, og dannet seg god oversikt over overgrepsnettverkene. På veggen henger et kart over mange av de siktede mennene, og tilknytningen dem imellom.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Fire saker er sendt til Troms, to til Nordland og én til Finnmark. Totalt har ti av tolv politidistrikter, i tillegg til Kripos, fått oversendt én eller flere saker fra Vest politidistrikt.

– Vi er kjent med at også vi har mottatt saker som har utgangspunkt i materialet som Vest har en større etterforskning rundt. Vi mottok første gang i april en sak der en identifisert person fra vårt politidistrikt hadde kommunisert i nettverket, sier påtaleleder i Troms politidistrikt, Einar Sparboe Lysnes til NRK.

Holder kortene tett

I slutten av mai og slutten av juni mottok tromsøpolitiet saker på en og samme person, som de allerede hadde en større etterforsking rundt. Denne startet høsten 2015. Politiet var ikke da klar over at dette hadde utgangspunkt i noe mye større.

I ti måneder har politiet i Bergen, nærmest i hemmelighet, etterforsket det som nå ser ut til å være et overgrepsnettverk av store dimensjoner. Flere titalls menn er siktet til nå, og de fleste har tilhørighet på Vestlandet.

– Det er helt naturlig at Vest har behov for å holde kortene tett til brystet i en såpass omfattende sak, sier Lysnes.

Politiet i Troms har etterforsket ferdig tre av de såkalte «Dark room»-sakene. En sak på en mann i 50-årene, og to saker på en mann i 30-årene.

– Den ene personen er også domfelt to ganger tidligere for besittelse og deling av barnepornografisk materiale.

51 menn siktet

Nordland politidistrikt har to saker til etterforskning fra Vest politidistrikt som er knyttet til operasjonen.

– Den ene saken ble mottatt i mars i år, og pågripelse skjedde senere samme måned, sier politiadvokat Bjarte Walla i Nordland politidistrikt.

Det er en mann i 30-årene, bosatt i Salten-området, som er siktet for besittelse av overgrepsmateriale. Mannen har erkjent straffskyld for forholdet. Han er offentlig ansatt og har ikke egne barn.

Saken er fortsatt under etterforskning, men antas nært ferdigstillelse.

I den andre saken Nordland politidistrikt har mottatt pågår det etterforskning i et tidlig stadium. Av hensyn til etterforskningen kan politiet ikke komme med opplysninger nå, ifølge Walla.

Politiinspektør Linda Rømma i Nordland politidistrikt har uttalt til Rana Blad at en av disse sakene hører til på Helgeland.

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt bekrefter at politiet der etterforsker en person med mulig tilknytning til overgreps-nettverket som er avdekket i Bergen.

Så langt er til sammen 51 menn siktet i den store overgrepssaken. Mennene skal blant annet selv ha begått overgrep, samt produsert og distribuert overgrepsmateriale.

Følgende saker er sendt fra Vest politidistrikt til andre politiditrikt:

Trøndelag

5

Innlandet

3

Sør Vest

1

Troms

4

Nordland

2

Øst

7

Sør Øst

2

Møre og Romsdal

1

Finnmark

1

Kripos - skal oversendes Sverige

1

NRK oppdaterer saken.

Nyheter fra Troms og Finnmark