Politimann suspendert etter involvering i «Dark Room»-saken

Mandag vil politiet suspendere tjenestemannen som er blitt siktet i den store overgrepssaken.

Dark room

DARK ROOM: Her fra «OP Dark Room» sine lokaler til bergenspolitiet fant man spor som knyttet politimannen – og etter hvert sønnen hans – til Dark Room-saken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I en pressemelding mandag skriver Vest politidistrikt at den siktede politimannen i Dark Room-saken blir formelt suspendert i løpet av mandagen.

Lørdag ble det kjent at politiet hadde kommet over en av sine egne i etterforskingen av den omfattende overgrepssaken, med utspring i Bergen. Politimannen ble siktet, men ikke pågrepet i saken.

Mannen skal ikke hatt lederstillinger i Vest politidistrikt, og mannen fikk i første omgang fortsette i jobben sin. Men mandag ble det bestemt at han blir formelt suspendert i løpet av ettermiddagen.

«Suspensjonen vil gjelde enten til siktelsen frafalles, eller til han får en rettskraftig avgjørelse» skriver politiet i pressemeldingen.

Skal ha lest ulovlig noveller

I et flere timer langt avhør i går ble politimannen konfrontert med å ha lest noveller med ulovlig innhold på en nettside på et nordisk språk. Han har erkjent å ha lest erotiske noveller, men ikke av en ulvolig karakter.

– Min klient nekter straffeskyld, og kan ikke erindre å ha lest noe som er ulovlig å lese. Han tar dette svært tungt, sier forsvarer Vegard Austgulen til NRK.

Politimannen skal heller ikke ha visst om at sønnen også var involvert i saken.

Siktet etter straffeloven

Saken etterforskes av Sør-Vest politidistrikt på grunn av habilitetshensyn.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens § 311, om fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

Den erfarne polititjenestemannen er siktet for å ha hatt befatning med bilder som viser overgrep mot barn.

Mannens forsvarer Vegard Austgulen sier til BT at hans klient anklages for å ha sett eller lest pornografiske tekster med barn involvert.

– Vi har ikke blitt forelagt noe konkret som han skal ha slått opp eller sett på internett. Men gjennom det som muntlig fremkom i avhøret, oppfatter jeg klart at beskyldningene mot ham dreier seg kun om tekst, sier Austgulen til BT.

«Dette er en sak som ikke ville blitt etterforsket av OP Dark Room» skriver politiet i pressemeldingen.

Sønnen fremstilles for varetektsfengsling

Politimannen ble koblet til den store overgrepssaken «Dark Room» fordi politiet mener sønnen (23) hans var sentral i nettverket. Sønnen blir framstilt for varetektsfengsling i dag.

Da politiet fredag slo til mot flere adresser i Hordaland, blant annet hjemmet til polititjenestemannen, ble hans sønn pågrepet der.

Ifølge BT skal polititjenestemannens navn ha dukket opp da politiet etterforsket sønnen i operasjonen politiet kaller «Dark Room», der 51 personer hittil er siktet.

I Bergen tingrett nektet sønnen mandag for å ha gjort noe som helst straffbart.