Førskolelærer, studenter, jurist og politikere er blant de overgrepstatte

Mange hadde omfattende kontakt med hverandre, hvor de chattet om overgrep av egne og andres barn.

Gjerningspersonen, som hadde en gravid samboer, planla i chat med andre de seksuelle overgrepene han skulle begå mot dette spedbarnet.

PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Janne Ringset Heltne i Vest politidistrikt. forteller om planlegging av grove overgrep.

NRK har fulgt saken over lengre tid, og kjenner til en rekke av sakene der personer er siktet, tiltalt eller dømt for spredning av overgrepsbilder.

Så langt er 51 menn avslørt som deltagere i flere overgrepsnettverk, opplyste politiet på søndagens pressekonferanse.

Totalt er 150 terabyte med bilder, video og annet datamateriale sikret i det politiet beskriver som et av de største overgrepsbeslagene i Norge noensinne.

– I beslaget har vi funnet grove overgrep mot barn i alle aldre, også spedbarn, sier Hilde Reikrås, prosjektleder operasjon Dark Room.

En del av mennene er blitt avdekket etter at FBI klarte å ta kontroll over et chatteforum for pedofile på den krypterte delen av nettet, ofte omtalt som «det mørke nettet».

Disse er pågrepet i Vest politidistrikt:

Oversikt over pågrepne i overgrepssak

Politiets oversikt over 18 av de som er tatt i operasjonen.

 1. MANN (29): Pågrepet 8. desember 2015. Politiet fant 400 bildefiler av overgrep. Skal ha chattet med en mann i 20-årene om å begå overgrep.

 2. MANN (28): Pågrepet 22. januar 2016. Politiet hadde allerede fått tips om mannen fra FBI. Ble etterforsket i halvannen måned før pågripelse.

 3. MANN (32): Var siktet for nedlasting, men denne ble utvidet til å gjelde egne overgrep, straffelovens §195 første ledd, annet straffalternativ. I denne saken har politiet brukt store ressurser for å identifisere et stort antall fornærmede.

 4. MANN (52): Pågrepet 16. februar 2016. Mannen har erkjent befatning med overgrepsmateriale og chatting om dette. Skal ha hatt kontakt med et nettverk av likesinnede.

 5. MANN (43): Har erkjent å oppbevaring og spredning av overgrepsmateriale.

 6. MANN (44): Pågrepet 4. april 2016. Skal ha hatt mye kontakt med andre og chattet om overgrepsbilder og overgrep mot barn. Har hatt kontakt med en 38-åring som også er pågrepet (nummer 7 på listen). Skal ha chattet om to danske mødre som begår overgrep av sine barn.

 7. MANN (38): Skal ha chattet om seksuelle overgrep mot egne barn. Politiet mener han har lagt konkrete planer om å begå overgrep mot barn, sammen med en annen mann blant de siktede.

 8. MANN (56): Ble siktet 9. mai 2016. Har hatt overgrepsbilder selv og delt med andre. Chattet med 38-åringen (nummer 7 på listen).

 9. MANN: Frp-politiker. Skal ha utvekslet materiale med en annen på listen. Ble tatt med narkotika og med mindre mengder overgrepsmateriale. – Han erkjenner dette med narkotika, men ikke dette andre, sa forsvarar Gunhild Lærum da pågripelsen ble kjent i mars.

 10. MANN (53): Pågrepet 23. mai 2016. Skal tilhøre et nettverk som chattet kryptert om seksuelle overgrep. Skal ha delt bilder med 43-åringen (nummer 5 på listen).

 11. MANN (39): Har tilstått det han var tiltalt for, og er dømt til sju måneders fengsel. Mannen ble pågrepet i juni, og var i besittelse av ca. 130 bilder og video. Bildene skal vise overgrep mot barn ned i spedbarnsalder. Sammen med en annen siktet skal han ha sett video av mennesker i seksuell handling med dyr.

 12. MANN (26): Pågrepet 7. juli 2016. Erkjente å ha deltatt i ulovlig chatting i en tiårsperiode.

 13. MANN (32): Pågrepet 23. august 2016. Har hatt tusenvis av bilder, chattet med 43-åringen (nummer 5 på listen). Kobles også til en medsiktet 50-åring (nummer 14 på listen).

 14. MANN (50): Pågrepet 27. september 2016. Erkjente deling av overgrepsmateriale med andre. Har hatt mye kontakt med andre og derfor flere brukernavn. Han ble pågripet som følge av FBIs hacking av Playpen, fordi han våren 2015 oppsøkte nettsiden. Pågrepet 11. desember 2015, så løslatt. Hevdet først at andre hadde kapret pc-en hans og brukt den på nettsiden.

 15. MANN (24): Tiltalt for overgrep mot barn. Hadde kontakt med flere andre, deriblant 29-åringen (nummer 1 på listen). Skal ha chattet om seksuelle overgrep de skulle begå mot barn. 18 barn fornærmet i saken, tre skal han ha møtt fysisk.

 16. MANN: Ap-politiker. Pågrepet 13. oktober 2016, og har trukket seg fra vervene i partiet. Siktet for å ha betalt for videooverførte overgrep fra Philippinene. Ifølge hans forsvarar har han ikke fysisk møtt noen av de fornærmede, men er siktet for menneskehandel og seksuelle overgrep. Bt.no omtalte saken først.

 17. MANN (47): Skal ha fått bildemateriale fra 24-åringen (nummer 15 på listen).

 18. MANN: Skal ha fått bildemateriale fra 24-åringen (nummer 15 på listen).