Politiet: – Planla overgrep mot ufødt barn

Politiet sier de hittil har avslørt 51 gjerningspersoner i Operasjon «Dark Room». Overgrepene omfatter barn helt ned i spedbarnsalder.

Gjerningspersonen, som hadde en gravid samboer, planla i chat med andre de seksuelle overgrepene han skulle begå mot dette spedbarnet.

PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Janne Ringset Heltne i Vest politidistrikt. forteller om planlegging av grove overgrep.

– Totalt er 51 personer involvert i flere nettverk som har forgreininger i hele landet, også internasjonalt. Et stort antall bilder, filmer og chatter er beslaglagt og gjennomgått. I beslaget har vi funnet grove overgrep mot barn i alle aldre, også spedbarn, sier Hilde Reikrås, prosjektleder operasjon Dark Room.

20 personer er pågrepet i Vest politidistrikt, 16 er varetektsfengslet, seks sitter fortsatt i varetekt.

I tillegg er 31 personer pågrepet i andre distrikt over hele landet. Disse sakene er fortsatt under etterforskning.

Alle er menn.

– Vi har en sak der gjerningspersonen hadde en gravid samboer, og der gjerningspersonen i chatt med andre planla og beskrev seksuelle overgrep de skulle begå mot dette spedbarnet når barnet var født. Samtidig ble det delt overgrepsmateriale av babyer og onanert, sier politiadvokat Janne Ringset Heltne i Vest politidistrikt.

Gjerningspersonen har gjerne opprettet en eller flere brukerkontoer på nettet som kun er benyttet til chatting og deling av overgrepsmateriale.

GJERNINGSMENN FORLEDET BARN: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller hvordan gjerningspersonene har gått fram.

Høyt utdannede menn

Siktelsene gjelder:

  • Seksuell omgang og voldtekt av barn under 14 år.
  • Medvirkning til seksuell omgang og samleie med barn under 14 år.
  • Grov menneskehandel.
  • Seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.
  • Produksjon, oppbevaring og deling av fremstilling av seksuelle overgrep mot barn.
  • Et stort antall saker gjelder forleding av barn til å vise seg fram eller sende nakenbilder og utføre seksuelle handlinger på seg selv.

Siktelsene per i dag har strafferamme opp til fengsel i 15 år.

På listen over de siktede er to tidligere eller nåværende folkevalgte politikere.

– Flere er tilsynelatende velfungerende ressurspersoner i sine nærmiljø. Familie og omgivelsene har gjerne reagert med sjokk når vedkommende er blitt tatt. Gjerningspersonene er fra alle samfunnslag. Flere er høyt utdannet og har høy it-kompetanse. De har benyttet kryptering for å skjule sine spor, sier politiadvokat Janne Ringset Heltne.

Det er gjerningspersoner fra alle samfunnslag. Flere av dem er høyt utdannet, og har høy IT-kompetanse.

– HØYT UTDANNEDE GJERNINGSPERSONER: Flere er tilsynelatende velfungerende ressurspersoner i sine nærmiljø, forteller politiadvokat Janne Ringset Heltne.

– Har stanset overgrep mot barn

Vest politidistrikt sier et av målene med operasjon «Dark Room», har vært å stoppe pågående overgrep mot barn. Dette skal politiet ha lyktes med i den omfattende etterforskningen av overgrepsnettverket, opplyses det på pressekonferansen.

Politiet har beslaglagt 150 terabyte med datamateriale som skildrer mange former for overgrep mot barn. Dette er et av de største beslagene i norsk historie, opplyser Vest politidistrikt på søndagens pressekonferanse.

Dark room

OPERASJON DARK ROOM: Her har politiet jobbet med å avdekke flere nettverk det siste året.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Rullet opp fra høsten 2015

Opprullingen startet på Bergen politistasjon i 2015: En 22 år gammel mann blir anmeldt for seksuell omgang med jente på 14 år.

Mannen blir satt i varetekt, og politiet gjør beslag som viser grovt overgrepsmateriale i form av bilder, film og chatter.

Beslaget viser en utstrakt kontakt med andre likesinnede flere steder i landet, og politiet ser konturene av et større nettverk.

Det viser seg at det dreier seg om flere aktive nettverk der personer viser stor interesse for barn, deling av overgrepsmateriale og der de chatter om dette på det mørke nettet. Dette er steder på internett der aktørene tilsynelatende har kunnet opptre anonymt.

Avtalte å utføre overgrep på egne barn

Møtt gjerningspersoner på nettet

Politiet sier det er snakk om små barn som har møtt gjerningspersonene på internett. Gjerningspersonene gir mange komplimenter til det politiet beskriver som sårbare barn.

Barn har fortalt politiet at de ikke har vært vant til å få komplimenter. Politiet beskriver også barna som utforskende på egen seksualitet og at de er blitt manipulert, lokket og ledet til å gi nakenbilder, utføre seksuelle handlinger på seg selv og i noen tilfeller avtalt å møte gjerningspersonene.

Fløystad, Reikerås, Heltne

ALVORLIG SAK: Politiet opplyser at sakene omfatter overgrep mot barn i alle aldre.