Fire menn i Trøndelag er sikta i operasjon «Dark Room»

Fem saker er sendt til Trøndelag politidistrikt der til sammen 51 menn er siktet i den store overgrepssaken, operasjon «Dark Room». En av de siktede i Trøndelag har flyttet fra distriktet.

Marianne Høyer, politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt

Politiadvokat, Marianne Høyer, forteller at de siktede mennene er både familiefedre og menn som jobber med barn.

Foto: NRK

Så langt er til sammen 51 menn siktet i den store overgrepssaken som er under etterforskning i Vest politidistrikt.

Resultatet kommer etter en langvarig spesialetterforskning ved Vest politidistrikt, kalt operasjon «Dark Room». 20 av personene som har vært eller er siktet hører til i Vest politidistrikt, mens 31 andre siktede hører til i politidistrikt over store deler av landet.

Ifølge politiet er fem saker nå sendt til Trøndelag politidistrikt for videre etterforskning.

– Vi har mottatt fem saker fra Vest politidistrikt. En av dem ble returnert fordi han har flyttet fra Trøndelag, sier politiadvokat, Marianne Høyer.

Dette er de siktede i Trøndelag:

  • Mann 1: Er i 60-årene og bosatt i Trondheim. Han ble pågrepet i november og er siktet for seksuelt krenkende adferd overfor barn, jf. straffelovens paragraf 209.
  • Mann 2: Er i 20- årene og er bosatt i Trondheim. Ble pågrepet i november og er siktet for deling og besittelse av overgrepsmateriale. Han er også siktet for forsøk på medvirkning til seksuelt misbruk av barn.
  • Mann 3: Er i 50-årene og bosatt i en av Trondheims nabokommuner. Han ble pågrepet i juli og er siktet for deling og besittelse av overgrepsmateriale.
  • Mann 4: Er i 20-årene og er fra en kommune utenfor Trondheim. Han er siktet for besittelse av overgrepsmateriale.

Utspring fra Fosen-saken

Det startet med en anmeldelse som kom til Krimvakten i Bergen sentrum i oktober 2015. En 22 år gammel mann ble anmeldt for å ha hatt sex med en jente på 14 år.

Vold- og sedelighetsavdelingen etterforsket saken, pågrep mannen og gikk igjennom beslag av datautstyr.

– Beslaget viste svært grovt materiale, både bilder og film. Og det var også mye chat og veldig utstrakt kontakt med likesinnede, sier politietterforsker Hilde Reikrås.

På grunn av det grove materialet og kontakten med andre, begynte etterforskeren å sjekke om 22-åringen kunne være knyttet til andre siktede, og fant en lignende pågående sak et annet sted i Vest politidistrikt.

Så fant hun noen personer som gikk igjen i et større prosjekt i Trøndelag.

– Vi sendte to saker til Hordaland i begynnelsen av september og oktober i fjor. Vi har også vært i Bergen og snakket med politiet der og delt erfaringer om vår måte å jobbe på. Etter at de startet sin etterforskning har vi fått saker tilbake derfra også med personer som er siktet i Trøndelag, sier Høyer.

Familiefedre

I Trøndelag fant politiet i 2015 millioner av overgrepsbilder av barn hos en 48 år gammel mann fra Fosen. Dette var starten på den største overgrepsbilde-saken i Trøndelag noensinne.

I Trøndelag pågrep politiet 13 personer for overgrep mot barn eller for å laste ned overgrepsbilder. I tillegg sendte politiet i Trøndelag 30 saker videre til andre politidistrikt.

– Disse fire sakene som nå er sendt til oss fra Bergen oppfatter jeg som ganske ferske. Dette dreier seg om unge menn i 20-årene til folk opp i 60-årene. Mange av dem har familie og barn, noen har jobbet med barn, og det er også ressurssterke folk som er siktet i våre saker, forteller Høyer.