Hopp til innhold

Erna Solberg om «Dark Room»-saken: – Utrolig vondt å høre historiene

Statsminister Erna Solberg (H) reagerer sterkt på det som er kommet frem i etterforskningen av overgrepssakene i operasjon «Dark Room». – Dette er sånn man skulle ønske ikke eksisterte, sier Solberg.

Erna Solberg blir intervjuet

VONDT: Operasjon «Dark Room», en stor barneovergrepssak hvor hittil 51 menn er siktet, gjør inntrykk på statsminister Erna Solberg.

Så langt er til sammen 51 menn siktet i den store overgrepssaken som er under etterforskning i Vest politidistrikt.

Mennene skal blant annet selv ha begått overgrep, samt produsert og distribuert overgrepsmateriale, opplyste politiet på en pressekonferanse i Bergen søndag.

Saken gjør inntrykk på statsminister Erna Solberg.

– Jeg synes dette er utrolig vondt. Det er vondt å høre og se historier om overgrep mot barn, mot små babyer, og om fantasier om overgrep mot små barn, sier Solberg til NRK.

– Dette er sånn som man skulle ønske at ikke eksisterte, men det er veldig bra at politiet har etterforsket sakene så grundig, og at det føres saker. Forhåpentligvis betyr det at færre vil la seg rekruttere til den type miljøer.

Planlegger overgrep og deler erfaringer

På søndagens pressekonferanse la politiet frem flere chattelogger fra ulike saker og med ulike personer.

I loggene kommer det frem at mennene blant annet diskuterer hvordan de kan klare å gjennomføre grove overgrep og voldtekter av barn uten å bli oppdaget, de diskuterer overgrep mot egne barn, ber om å få tilsendt bilder av barn i overgrepssituasjoner, og de deler erfaringer og fantasier.

I ett av eksemplene planlegger to menn å kidnappe et barn for å gjennomføre gjentatte voldtekter av barnet.

Mennene vil helst finne en jente, men «hadde ikke sagt nei til en gutt heller»:

«frister mest med 6–8 år», skriver den ene, men legger til at dersom det skal være «reelt å få til», så «bør hun vel være 10-12».

«Jo yngre, jo bedre», svarer den andre.

Solberg: – Setter merker for resten av livet

Erna Solberg synes historiene er vonde å høre både som mor selv, men også som medmenneske.

– Du trenger ikke å være mor for å synes at dette er vondt å høre, alle mennesker med empati og kontakt med små barn vet at den typen overgrep setter merker for resten av livet, sier Solberg.

Hun er glad politiet har prioritert etterforskningen av disse overgrepssakene.

– Å etterforske og få domfelt tror jeg er det viktigste vi gjør. Det løfter barrieren og begrenser rekrutteringen. Jo tydeligere risikoen for å bli tatt blir, jo færre vil rekrutteres til slike nettverk, sier Solberg.

AKTUELT NÅ