NRK Meny
Normal

– Norge bør ikke delta i Syria-aksjon nå

Høyre-leder Erna Solberg mener norske styrker ikke bør være med på en internasjonal reaksjon mot Syria uten et klart FN-mandat. – Per dags dato er det uaktuelt, sier hun.

Erna Solberg

SIER NEI TIL DELTAKELSE: Høyre-leder Erna Solberg mener Norge ikke bør delta i en militær operasjon mot Syria, slik situasjonen er nå.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Spekulasjonene om en snarlig internasjonal militær inngripen mot Syria intensiveres nå, etter at FNs spesialutsending til Syria nå bekrefter at kjemiske våpen ble brukt under angrepet i forrige uke, som krevde flere hundre sivile menneskeliv.

– Det er grusomme bilder og opplysninger som kommer fra Syria. Dette er et brudd på internasjonal humanitær lov. Vi hadde håpet at vi var ferdige med bruk av kjemiske våpen i krigføring nå, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

LES OGSÅ: – Uroen i Syria vil drive bensinprisene til værs

– Hypotetisk diskusjon

USA, Storbritannia, Frankrike og Danmark har allerede uttrykt ønsker om et militært angrep som straff overfor syriske myndigheter, men verdenssamfunnet er delt. Russland og Kina er sterkt imot en slik reaksjon og har hittil brukt vetoretten sin i FNs sikkerhetsråd, det eneste internasjonale organet som kan gi mandat til maktbruk overfor Syria.

FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi sier det er sannsynlig at kjemiske våpen ble brukt i et angrep i Damaskus forrige uke.

BEKREFTER MISTANKE: FNs spesialutsending til Syria, Lakthar Brahimi, bekrefter at kjemiske våpen ble brukt.

Høyre-leder Solberg, som kan bli Norges neste statsminister , mener likevel at Norge ikke bør låse seg til et standpunkt om ikke å delta i en operasjon uten FN-mandat.

– Foreløpig er det en hyptetisk diskusjon, siden Norge ikke er blitt bedt om å delta i noe. Men jeg ser ikke for meg et scenario hvor Norge skal gå inn med noen form for aktivitet per nå, sier Solberg.

– Men vi må følge utviklingen nøye. Om det i ettertid viser seg at man er nødt til å reagere, må man vurdere situasjonen som oppstår da, sier hun.

Regjeringen sier nei til inngripen

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen åpner for et begrenset militært angrep i Syria, selv uten et FN-mandat.

– Det er helt uakseptabelt å sitte og se på det som skjer, sier han.

Den samme holdningen gir Fremskrittspartiet uttrykk for.

Både SVs Snorre Valen og utenriksminster Espen Barth Eide (Ap) har gjort det klart at den rødgrønne regjeringen ikke vil at Norge skal delta i en militær inngripen i Syria uten et FN-mandat.

Barth Eide mener det uansett må gjøres avveininger rundt konsekvensene av en militæroperasjon.

– Ikke sikkert det er rett å vente

Erna Solberg sier hun langt på vei er enig med regjeringen, men presiserer Høyres standpunkt om ikke-deltakelse på ingen måte er låst.

– Vi kan ikke være hundre prosent sikker på at man må vente, slik regjeringen gir uttrykk for i dag. Men den beste løsningen ville vært at FNs sikkerhetsråd hadde gitt et klart og tydelig mandat for å stoppe krigshandlingene og regimets angrep på de sivile, sier Solberg.

LES MER: Stormaktsspillet om Syria

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget