Hopp til innhold

Nå er Jens mer pop enn Erna

16 dager før valget har Jens Stoltenberg tatt igjen forspranget og er nå den flest vil ha som statsminister – mens Erna Solberg ikke har hatt så lav oppslutning på over ett år.

Erna Solberg, Jens Stoltenberg

I TET: Her svarer statsminister Jens Stoltenberg på spørsmål fra Erna Solberg i Stortingets spørretime. Ifølge dagens måling er det flere som ønsker at han skal stå på samme plass etter valget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I NRKs ferske statsministerbarometer har statsminister-rivalene Erna Solberg (H) og Jens Stoltenberg (Ap) byttet plass for første gang siden på nesten tre måneder.

Med 42, 9 prosents oppslutning er Stoltenberg den flest sier ja til på spørsmål om hvem de vil ha som statsminister, mens Solberg må nøye seg med 38, 8 prosent.

6,9 prosent svarer at de vil ha Frp-leder Siv Jensen som statsminister, mens 11,4 prosent av de spurte vet ikke hvem de ønsker.

– Jeg tar det som en tillitserklæring til Arbeiderpartiet og vår politikk, sier Stoltenberg til NRK.

– Mer nervepirrende valgkamp nå

Valgforsker Bernt Aardal

INNSPURT: Valgforsker Bernt Aardal mener målingen viser at innspurten i valgkampen intensiveres.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Målingen er gjort av Norstat på oppdrag for NRK Den offentliggjøres dagen etter at NRKs partibarometer viste at Høyre stuper, mens Ap klatrer 0, 2 prosentpoeng. Museskritt, men nok å få Stoltenberg på offensiven. Målingen er utført fra 20. til 22. august og omfatter 1000 respondenter.

– Jeg er sånn laget at jeg tror alltid mye mer på gode målinger enn på dårlige. Der for er jeg ved godt mot og glad og tenker at «dette skal gå».

– Blir valgkampen litt mer nervepirrende nå?

– Ja, fordi vi ser jo at det skjer en endring på meningsmålinger. Valget er ikke avgjort før valglokalene stenger og jeg tror det er stadig flere som ser at mye står på spill.

For en uke siden var utfallet motsatt – med 39, 7 prosent til Stoltenberg og 41, 1 til Solberg. Vi må helt tilbake til mai for å finne sist Stoltenberg var i tet.

Erna Solberg har vært folkets mest foretrukne i alle målingene Norstat har gjort for NRK siden juni i år. Så lav oppslutning som hun har nå, har hun ikke hatt siden august i fjor.

– Det er helt i tråd med det meningsmålingen viser. Hvis vi går litt tilbake, går også oppslutningen om meg som statsministerkadidat litt tilbake. Men vi får se, det er ennå 14 dager igjen til valget, sier Høyreleeder Erna Solberg til NRK.

– Et av Høyres beste valg noensinne

Erna Solberg

IKKE PERSONAVHENGIG: Erna Solberg mener folk først og fremst stemmer på parti og ikke på person.

Foto: NRK

Men Solberg avviser at målinger som fokuserer på person, slik statsministerbarometer gjør, nødvendigvis har noe å si for valgresultatet.

– Jeg tror ikke det er så viktig. Jeg tror folk først og fremst stemmer på hva slag politikk de ønsker å se realisert.

– Ikke på person?

  • – Nei, det er hyggelig at det er såpass mange som ønsker meg som statsminister, men jeg tror folk først og fremst ønsker et skifte og det viser denne meningsmålingen.
  • HVA SKAL DU STEMME? Ta NRKs valgomat!

Oppslutningen rundt Høyre-lederens statminister-kandidatur har vært fallende de siste ukene. Og på NRKs partibarometer i går stupte partiet nesten fem prosent ned, mens Ap krøp opp med 0,2 prosent. Med dette er Ap igjen landets største parti, men Solberg mener man må se tallene i en større sammenheng.

– Dette kommer til å bli et av Høyres beste valg noen sinne. Sannsynligvis det tredje eller fjerde beste stortingsvalget vi noen gang har gjort, så kommer dette til å gi grunnlag for en borgerlig regjering og det er det viktigste.

jenserna

Utviklingen i statsministermålingen over tid.

Stoltenberg tror Høyre sliter blant annet fordi partiet ikke svarer på hvem det er som skal sitte i en borgerlig regjering.

– Intensiteten har økt

Jens Stoltenberg

HAR TROEN: – Jeg tror mer på gode enn på dårlige målinger, sier Jens Stoltenberg.

Foto: NRK

– Det er en ærlig sak at ikke de avklarer alle detaljer, men det er vanlig når man har et regjeringsalternativ at man avklarer hvem som skal være med og hovedretningen for politikken, sier Stoltenberg.

Men Høyre-lederen avviser at hun kommer med noen klargjøring utover det som allerede er gjort.

– Nei, jeg tror ikke det. Vi har vært enige på borgerlig side om at vi skal la velgerne bestemme styrkeforholdet, så får vi se etter valget hvem som har lyst til å være med i en borgerlig regjering.

LEO TAR VALGET: Se alle episodene her!

Valgforsker Bernt Aardal tolker målingen som et uttrykk for motvind i Høyre-leiren, mens Ap, som har slitt lenge, våkner i takt med valgkampinnspurten.

– Jeg tror det er noe med at intensiteten i valgkampen har økt. Stoltenberg har også gjort det bra i flere av debattene, han er en formidabel debattant, det har nok slått ut.

NRKs statsministermåling siste 12 måneder, i prosent

 

August

September

Oktober

November

Desember

Januar

Februar

Mars

April

Mai

Juni

Uke 31

Uke 33

Uke 34

Uke 35

Jens

44.5

42.2

41.5

43.0

42.5

42.6

42.1

40.3

40.0

43.0

40.4

37.7

39.7

42.9

41,1

Erna

39.4

41.1

41.2

39.4

40.8

42.7

43.0

43.0

41.1

40.9

43.6

42.1

41.1

38.8

39,9

Siv

5.6

6.2

6.7

5.5

6.5

5.3

4.8

7.2

8.7

6.6

5.9

6.8

5.4

6.9

6,0

Vet ikke

10.5

10.5

10.5

12.1

10.2

9.4

10.1

9.5

10.2

9.5

10.1

13.3

13.8

11.4

13,0

NRK PRESISERER:

Lørdag kveld presenterte NRK Nyheter en statsministermåling som viste at 42, 9 prosent av respondentene mener Jens Stoltenberg er beste egnet til å være statsminister, mens 38, 8 prosent peker på Erna Solberg.

I presentasjonen av målingen utelater vi å vise at Siv Jensen var et alternativ for respondentene, noe som gjør det umulig å få fullstendig oversikt over alles svar. Alle fire svaralternativer, Jensen, Solberg, Stoltenberg og «vet ikke», burde selvsagt vært referert i saken.

I innledning til Dagsrevyen og i introduksjon til saken benyttes begrepet «upopulær» om Erna Solberg. Vi hevder også at et «klart flertall» vil ha Jens Stoltenberg framfor Erna Solberg som statsminister etter valget.

Det er klart at det å hevde at Erna Solberg er «upopulær» er misvisende, all den tid hun har 38,8 prosents oppslutning. Det er også misvisende å si at «et klart flertall» foretrekker Stoltenberg, da tallene tyder på et mye tettere løp.

NRK Nyheter vil gå gjennom rutinene og sikre at både begrepsbruk og informasjon vil være mer presis i framtiden.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.