– Ville merke Guantanamo-fanger med mikrochips

Kong Abdullah av Saudi-Arabia ville merke alle Guantanamo-fangene med mikrochip og spore dem med Bluetooth, viser et lekket telegram fra Wikileaks.

Kong Abdullah av Saudi-Arabia

Kong Abdullah er nevnt i flere av de lekkede dokumentene.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Kong Abdullah skal ha kommet med forslaget i et møte med USAs antiterrorrådgiver John Brennan i Riyadh mars i fjor.

Ifølge The Guardian gikk forslaget ut på at alle som ble løslatt fra fangeleiren måtte få implantert en databrikke med personlig informasjon, samt at myndighetene skulle ha mulighet til å spore dem ved hjelp av Bluetooth-teknologi.

Les også: Clinton fordømmer lekkasjene

Brennan skal ha svart at et slikt prosjekt ville få juridiske utfordringer i USA, men at det var ekstremt viktig å ha oversikt over fangene.

Han ville derfor ta opp forslaget med de rette instansene, heter det i notatet.

Brennan skal også ha understreket at president Barack Obama var fast bestemt på å stenge Guantanamo-leiren for å bli kvitt eventuelle påskudd Al Qaida bruke til å drive propaganda.

– Forhandlet om fanger

Guantanamo

Guantanamo-leiren på Cuba.

Foto: Brennan Linsley / AP

Da første del av de lekkede telegrammene fra Wikileaks ble sluppet søndag kveld, kom det blant annet fram at amerikanske myndigheter har forhandlet med andre land for å få dem til å ta imot Guantanamo-fanger.

Ifølge New York Times deltok amerikanske diplomater i «pruteleker», og foreslo blant annet at Slovenia skulle ta imot en fange i bytte mot å få møte president Barack Obama.

Les: Obama får ikke stengt Guantanamo
Les: Derfor blir ikke Guantanamo stengt

Saudi-Arabia var også sentrale i et annet notat, som antydet at Kong Abdullah hadde forsøkt å presse USA til å angripe Iran .

SISTE NYTT

Siste nytt