Jagland bekymret for manglende støtte til Tyrkia

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kritiserer europeiske ledere for ikke å gi Tyrkia nok støtte etter kuppforsøket.

Jagland sammen med Erdogan i Ankara

Møtet mellom Jagland og Erdogan var symbolsk viktig. Før møtet sa Jagland at budskapet hans først og fremst var å fordømme kuppforsøket.

Foto: HANDOUT / Reuters

Manglende støtteerklæringer til Tyrkia etter kuppforsøket bekymrer opposisjonen i landet, forteller Jagland.

– Etter angrepet mot Charlie Hebdo og andre angrep i Europa, har man sagt at dette har vært et angrep på oss alle. Men når nesten 250 mennesker blir drept i Tyrkia, føler tyrkerne at ingen kom, sier Jagland til NRK.

– Vi bør være veldig bekymret

Thorbjørn Jagland

BEKYMRET: Jagland er bekymret for at Tyrkia snur ryggen til Europa og går sin egen vei videre.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

I forrige uke reiste Thorbjørn Jagland sammen med en delegasjon fra Europarådet til Ankara for å møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, samt flere av lederne for opposisjonen. Målet med møtet var først og fremst å fordømme kuppforsøket.

– Opposisjonen i landet sier de er redde for at den manglende støtten til Tyrkia nå kan ha satt Europa på sidelinjen, forteller Jagland.

Erdogan har en rekke ganger anklaget vestlige land for manglende støtte etter kuppforsøket 15. juli. Jagland frykter at Tyrkia kan komme til å distansere seg fra Europa i fremtiden.

– Det kan bli en skjebnetid for Europa, og det må europeiske ledere håndtere. Tyrkia kan bestemme seg for å gå sine egne veier. Noe vi bør være veldig bekymret for.

Europa kan miste innflytelse

Erdogan og Putin håndhilser i Saint Petersburg

MOT ØST: Møtet mellom Erdogan og Putin var viktig for Tyrkia i en tid der forholdet til vesten er verre enn på lenge.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Etter kuppforsøket har Erdogan fått kritikk fra europeiske ledere for å stramme inn på grunnleggende menneskerettigheter.

– Jeg har gitt veldig klart uttrykk for at jeg er bekymret for menneskerettighetene i Tyrkia, men man har ingen troverdighet hvis man ikke fordømmer forsøket på statskupp, sier Jagland.

– Opposisjonen forteller at det som har skjedd etter kuppforsøket kan frata europeerne viktig innflytelse på det som kommer til å skje, noe jeg også frykter, sier han.

Kritiserer norsk presse

Recep Tayyip Erdogan fra talerstolen i Ankara

KRITISERES: Erdogan blir kritisert av europeiske ledere for å stramme inn på menneskerettigheter.

Foto: STR / Afp

I en kronikk i Klassekampen kritiserer Jagland norsk presse for ikke å få fram det som «faktisk har skjedd» i Tyrkia.

– Jeg har forsøkt å formidle det jeg hørte, og det som har kommet fram i tyrkiske medier. Det som er problemet nå er hvis man prøver å formidle noe av dette, blir man beskyldt for å være for Erdogan, forteller generalsekretæren i Europarådet.

– Hva bør man gjøre videre?

– Nå er det veldig viktig at man har en klar dialog med hele Tyrkia, både regjeringen og opposisjonen, og alle menneskerettighetsgruppene som fortsatt er aktive der, sier Jagland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt