NRK Meny
Normal

Mener EU lukker øynene for menneskerettsbrudd i Tyrkia

EU er så avhengig av Tyrkia for å få til en flyktningavtale at de lukker øynene for alvorlige menneskerettighetsbrudd, mener Helsingforskomiteen.

TURKEY-MEDIA-RIGHTS-POLITICS-DEMO

DEMONSTRERTE: En demonstrant med siste utgaven av avisa Zaman. Den tyrkiske staten tok kontroll over avisa lørdag.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Gunnar Ekeløve-Slydal

KRITISERER EU: Assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen Gunnar Ekeløve-Slydal.

Foto: Helsingforskomiteen

Klokka 12.30 mandag setter Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu seg ned med sine europeiske kolleger i Brussel. De skal forsøke å komme fram til helt konkrete tiltak i møte med den akutte flyktningsituasjonen i Europa.

grensa mellom Hellas og Makedonia er det nå 14.000 migranter og flyktninger som ikke kommer seg noen vei.

– Jeg er moderat optimist, sa Nederlands statsminister Mark Rutte til Reuters før møtet.

Men det er ikke Mark Rutte og de andre EU-lederne som sitter med mest makt i flyktningsamtalene, mener Gunnar Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen.

Det er Tyrkia:

– På grunn av den interne splittelsen i EU, må EU nå henvende seg til Tyrkia, sier Ekeløve-Slydal.

– Forbigås i stillhet

Båtflyktninger på Lesbos

REISER FRA TYRKIA: Hver dag kommer det rundt 2000 mennesker til Hellas for å søke asyl.

Foto: Santi Palacios / Ap

Det EU-lederne vil gjøre, er å prøve å overtale Tyrkia til å bremse antall flyktninger over Egeerhavet og videre til europeiske land. De vil også presse Tyrkia til å ta tilbake tusener av migranter som ikke vil få asylsøknaden sin godtatt.

Ekeløve-Slydal mener EU er så opptatt av å få i havn en avtale at de vil lukke øynene for menneskerettighetsbrudd i lang tid fremover.

Eksemplene på at situasjonen i Tyrkia har gått fra vondt til verre de siste to årene er flere:

– Tyrkia går i autoritær retning, men europeiske toppolitikere forbigår i stillhet det som er i ferd med å skje, sier Ekeløve-Slydal.

Staten tok kontroll over avisa

I helgen tok myndighetene kontroll over Zaman, den største opposisjonsavisa i landet, som knyttes til president Erdogans erkefiende, den islamske predikanten Fethullah Gulen. I flere år har det vært økt press og trusler mot journalister og fri presse.

Helsingforskomiteen er ikke de eneste som er kritiske. Opposisjonen i Tyrkia og flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer EU for å tone ned kravene om menneskerettigheter - for å sikre seg et samarbeidsvillig Tyrkia.

Opprørspoliti bruker tåregass og skyter plastkuler mot demonstrantene som også lørdag har samlet seg

TÅREGASS MOT DEMONSTRANTER: Opprørspolitiet skjøt tåregass mot demonstranter som protesterte mot at staten tok over avisa Zaman.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tyrkere kan få reise passfritt til Europa

Allerede i november ble EU og Tyrkia enige om en avtale som skulle stagge den massive mengden mennesker som går om bord i gummibåter for å dra til Europa: Tre milliarder euro fra EU i bytte mot at Tyrkia strammet inn.

Men fortsatt kommer rundt 2000 migranter og flyktninger til Hellas hver dag.

Nå har EU flere gulrøtter klare for å få Tyrkia med på en ny avtale: én er muligheten for at tyrkere skal kunne reise passfritt til Europa, en annen er en åpning for at Tyrkia skal få forhandle om EU-medlemskap.

– Det er bra at EU vil gjøre det bedre for flyktningene. Men det må ikke gå på bekostning av kritikk mot menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia, sier Ekeløve-Slydal.

Flyktninger samles ved grensen mellom Hellas og Makedonia

HOPER SEG OPP PÅ GRENSA: Makedonia har stengt grensa for alle unntatt irakiske og syriske flyktninger fra krigsområder. Rundt 14.000 migranter og flyktninger er nå på grensa mellom Hellas og Makedonia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt