Hopp til innhold

Mener EU lukker øynene for menneskerettsbrudd i Tyrkia

EU er så avhengig av Tyrkia for å få til en flyktningavtale at de lukker øynene for alvorlige menneskerettighetsbrudd, mener Helsingforskomiteen.

TURKEY-MEDIA-RIGHTS-POLITICS-DEMO

DEMONSTRERTE: En demonstrant med siste utgaven av avisa Zaman. Den tyrkiske staten tok kontroll over avisa lørdag.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Gunnar Ekeløve-Slydal

KRITISERER EU: Assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen Gunnar Ekeløve-Slydal.

Foto: Helsingforskomiteen

Klokka 12.30 mandag setter Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu seg ned med sine europeiske kolleger i Brussel. De skal forsøke å komme fram til helt konkrete tiltak i møte med den akutte flyktningsituasjonen i Europa.

grensa mellom Hellas og Makedonia er det nå 14.000 migranter og flyktninger som ikke kommer seg noen vei.

– Jeg er moderat optimist, sa Nederlands statsminister Mark Rutte til Reuters før møtet.

Men det er ikke Mark Rutte og de andre EU-lederne som sitter med mest makt i flyktningsamtalene, mener Gunnar Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen.

Det er Tyrkia:

– På grunn av den interne splittelsen i EU, må EU nå henvende seg til Tyrkia, sier Ekeløve-Slydal.

– Forbigås i stillhet

Båtflyktninger på Lesbos

REISER FRA TYRKIA: Hver dag kommer det rundt 2000 mennesker til Hellas for å søke asyl.

Foto: Santi Palacios / Ap

Det EU-lederne vil gjøre, er å prøve å overtale Tyrkia til å bremse antall flyktninger over Egeerhavet og videre til europeiske land. De vil også presse Tyrkia til å ta tilbake tusener av migranter som ikke vil få asylsøknaden sin godtatt.

Ekeløve-Slydal mener EU er så opptatt av å få i havn en avtale at de vil lukke øynene for menneskerettighetsbrudd i lang tid fremover.

Eksemplene på at situasjonen i Tyrkia har gått fra vondt til verre de siste to årene er flere:

– Tyrkia går i autoritær retning, men europeiske toppolitikere forbigår i stillhet det som er i ferd med å skje, sier Ekeløve-Slydal.

Staten tok kontroll over avisa

I helgen tok myndighetene kontroll over Zaman, den største opposisjonsavisa i landet, som knyttes til president Erdogans erkefiende, den islamske predikanten Fethullah Gulen. I flere år har det vært økt press og trusler mot journalister og fri presse.

Helsingforskomiteen er ikke de eneste som er kritiske. Opposisjonen i Tyrkia og flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer EU for å tone ned kravene om menneskerettigheter - for å sikre seg et samarbeidsvillig Tyrkia.

Opprørspoliti bruker tåregass og skyter plastkuler mot demonstrantene som også lørdag har samlet seg

TÅREGASS MOT DEMONSTRANTER: Opprørspolitiet skjøt tåregass mot demonstranter som protesterte mot at staten tok over avisa Zaman.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tyrkere kan få reise passfritt til Europa

Allerede i november ble EU og Tyrkia enige om en avtale som skulle stagge den massive mengden mennesker som går om bord i gummibåter for å dra til Europa: Tre milliarder euro fra EU i bytte mot at Tyrkia strammet inn.

Men fortsatt kommer rundt 2000 migranter og flyktninger til Hellas hver dag.

Nå har EU flere gulrøtter klare for å få Tyrkia med på en ny avtale: én er muligheten for at tyrkere skal kunne reise passfritt til Europa, en annen er en åpning for at Tyrkia skal få forhandle om EU-medlemskap.

– Det er bra at EU vil gjøre det bedre for flyktningene. Men det må ikke gå på bekostning av kritikk mot menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia, sier Ekeløve-Slydal.

Flyktninger samles ved grensen mellom Hellas og Makedonia

HOPER SEG OPP PÅ GRENSA: Makedonia har stengt grensa for alle unntatt irakiske og syriske flyktninger fra krigsområder. Rundt 14.000 migranter og flyktninger er nå på grensa mellom Hellas og Makedonia.

SISTE NYTT

Siste nytt