Hopp til innhold

Jagland: – Tyrkia har viktige forpliktelser de må følge

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skal møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara på onsdag.

Jagland møter den tyrkiske presidenten Erdogan på onsdag i Ankara

På onsdag møter en delegasjon fra Europarådet president Erdogan i Ankara.

Foto: AFP-Reuters

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, reiser sammen med en delegasjon fra rådet når han møter president Erdogan på onsdag. Delegasjonen skal møte en rekke av presidentens ministre, samt flere av lederne for opposisjonen i Tyrkia.

Vil snakke med Tyrkia – ikke til

Når Jagland lander i Ankara til uken blir det for å videreføre kontakten Europarådet har hatt med de tyrkiske myndighetene som de har hatt helt siden kuppforsøket 15. juli.

– Vi må nå diskutere med tyrkiske myndigheter hvordan de skal gjennomføre opprenskningen etter kuppforsøket. Vi må sørge for at disse skjer innenfor de standardene og rammene som Europakonvensjonen og menneskerettighetene setter, sier Thorbjørn Jagland til NRK.

Nå ønsker han å diskutere hvordan Europarådet sammen med Tyrkia skal overholde forpliktelsene landet har under Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

– Mange har snakket til tyrkerne, men jeg reiser til Ankara for å snakke med dem, ikke bare med Erdogan men også ministrene og andre politiske ledere i det tyrkiske parlamentet, sier generalsekretæren i Europarådet.

Erdogan holder pressekonferanse

Delegasjonen fra Europarådet skal møte president Erdogan, flere av presidentens ministre, samt ledere fra opposisjonen i Tyrkia.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– De har viktige forpliktelser

Jagland understreker viktigheten av at tyrkerne gjøres forstått med at det er enkelte deler av menneskerettighetskonvensjonen som tyrkerne ikke kan tilsidesette eller avvike fra.

– Personer skal ikke straffes uten en rettssak. Det er viktig at de som har vært med på kuppforsøket får den behandlingen som kreves av EMK, forteller Jagland.

– Hvorfor er det så viktig å ha en dialog med Tyrkias president?

– Tyrkia er et av de største landene i Europa og fullt medlem av Europarådet. De har viktige forpliktelser til Menneskerettighetskonvensjonen, så det er viktig at vi ikke ender opp med for mange saker i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Hvor alle tyrkere kan føre saken sin hvis de ønsker, forklarer Jagland.

– Må følge nøye med på Tyrkia

I et svar på et åpent brev til regjeringen fra rektorene ved en rekke universiteter i Norge skriver utenriksminister Børge Brende og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at de er bekymret for situasjonen ved tyrkiske utdanningsinstitusjoner etter kuppforsøket og unntakstilstanden i landet.

– Det er viktig at de akademiske miljøer i Tyrkia ikke blir varig skadet etter en prosess der alle antas skyldige til det motsatte er bevist, skriver Brende og Røe Isaksen.

Hittil er fire rektorer suspendert og 1557 dekaner er bedt om å stille sine plasser til rådighet. Mer enn 15.000 øvrige ansatte i utdanningssektoren skal også være suspendert, melder NTB.

Vestlige allierte har også kritisert Tyrkia for utrenskningen i militæret etter det mislykkede kuppet. Tyrkia vil nå legge ned militærakademiene og gir ansvaret for militæret til forsvarsminister Fikri Isik, skriver The Guardian.

Isik forteller til tv-kanalen NTV at utrenskningen i militæret ikke er over og sa at militærakademiene vil nå bli «rensket».

SISTE NYTT

Siste nytt