Hopp til innhold

– Tyrkia kan finne andre enn Nato

– Tyrkia kan finne andre samarbeidspartnere – utenfor Nato – når det gjelder forsvarsutstyr, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Det er den siste i rekken av kritiske kommentarer mot forsvarsalliansen Tyrkia selv er medlem av.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu følger opp hintene om at Tyrkia ser seg rundt etter andre samarbeidspartnere enn Nato. Tyrkiske ledere er svært skuffet over det de føler er manglende støtte etter kuppet.

Foto: B.K. Bangash / Ap

Den tyrkiske utenriksministeren ble intervjuet av den tyrkiske fjernsynskanalen NTV i etterkant av president Recep Tayyip Erdogans visitt hos sin russiske kollega Vladimir Putin, og det er trolig Russland Cavusoglu hinter om, uten å si det direkte.

Tyrkiske ledere føler de ikke har mottatt nok støtte i etterkant av kuppforsøket.

Tyrkiske regjeringspolitikere og tjenestemenn har uttalt at reaksjonen fra landets Nato-allierte «har mer vært bekymring for opprydningen enn å uttrykke sin solidaritet med regjeringen som en gruppe offiserer forsøkte å velte».

Føler seg sviktet

De siste uttalelsene om Nato levner liten tvil om skuffelsen som fortsatt råder i Tyrkia.

På onsdag sa talsmann for president Erdogan at «det er naturlig for Tyrkia å søke andre muligheter for forsvarssamarbeid, ettersom landet ikke har mottatt den forventede støtten fra sine vestlige venner og Nato-allierte i etterkant av det feilslåtte kuppet».

Den tyrkiske ambassadøren til Russland går enda lenger.

– Nato kan på ingen måte begrense vår kontakt med andre land. Nato har ikke rett til å diktere betingelsene eller fortelle oss hvem vi kan eller ikke møte og ha kontakt med, sier ambassadør Umit Yard, sitert av det russiske nyhetsbyrået RIA.

Hans overordnede, utenriksminister Mevlut Cavusoglu opp.

Han mener Tyrkia kan komme til å finne samarbeidspartnere utenfor Nato når det gjelder samarbeid om forsvarsmateriell. Cavusoglu la til at Nato-allierte er det foretrukne alternativet, men at alle muligheter er der.

Tyrkia og Russland har hatt et kjølig forhold siden et russisk kampfly på Syria-oppdrag i 2015 ble skutt ned av det tyrkiske luftforsvaret i tyrkisk luftrom.

Partene står i tillegg på hver sin side i Syria-konflikten, men ble i går enige om å starte på nytt. Blant annet ønsker landene nå et tettere samarbeid om Syria.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under møte i Polen 8. juli. Vel en uke senere forsøkte en gruppe offiserer å ta makten i Tyrkia og siden har landets forhold til Nato kjølnet.

Foto: Alik Keplicz / Ap

Syndebukk

Tyrkiske medier har spekulert i om Nato og USA var involvert i planene til de militære kuppmakerne. En kommentator i avisen Haber Turk har antydet at kuppforsøket kan ha blitt planlagt av et hemmelig nettverk i Nato.

I går sendte forsvarsalliansen ut en pressemelding.

– Tyrkia er en verdsatt alliert som gir et betydelig bidrag til Natos felles innsats. Tyrkia deltar for fullt i alliansens konsensusbaserte beslutninger nå som vi står overfor de største sikkerhetsutfordringene i vår generasjon. Tyrkias medlemskap i Nato er ikke trukket i tvil, heter det i uttalelsen.

– Nato regner med Tyrkias fortsatte bidrag, og Tyrkia kan stole på Natos fortsatte solidaritet og støtte, heter det.

Generalsekretær Jens Stoltenberg var i kontakt med den tyrkiske presidenten og utenriksminister både kuppnatten og senere, ifølge Nato.

SISTE NYTT

Siste nytt