Juncker: Tyrkia blir ikke EU-medlem i nær fremtid

Tyrkia ligger ikke an til å bli EU-medlem med det første og kan bare glemme det helt dersom landet gjeninnfører dødsstraff, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Spain European Popular Party Congress Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker sier det ikke er plass i EU til et land som har dødsstraff i lovverket sitt.

Foto: Francisco Seco / Ap

– Jeg tror at Tyrkia, slik landet er i dag, ikke er i stand til å bli medlem av EU med det første, og heller ikke på lang sikt, sa Juncker til den franske TV-kanalen France 2 mandag, ifølge Reuters.

Han la til at et land som inkluderer dødsstraff i lovverket sitt ikke har en plass i EU, og sa at alle samtaler som omhandler Tyrkias innlemmelse i unionen vil stanse med umiddelbar virkning dersom landet gjeninnfører dødsstraff.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan har vært i forhandlinger om EU-medlemskap lenge uten at man har oppnådd enighet. Landet har lenge fått kritikk for brudd på menneskerettigheter og ting har ikke forbedret seg i kjølvannet av det mislykkede kuppforsøket.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Tyrkia har siden det mislykkede kuppforsøket i landet for ti dager siden suspendert, pågrepet eller etterforsket over 60.000 soldater, dommere, lærere, offentlige tjenestepersoner med flere.

Arrestordre på flere titalls journalister mandag

Mandag sendte tyrkiske myndigheter ut en arrestordre på 42 journalister i forbindelse med kuppforsøket 15. juli, ifølge en lokal TV-kanal.

Det er fremdeles uklart om noen av journalistene har blitt pågrepet.

Nazil Llicak, som i 2013 ble sparket fra den regjeringsvennlige avisen Sabah Daily, er én blant de 42 journalistene det er utstedt arrestordre på.

Llicak fikk sparken etter å ha kritisert flere tyrkiske ministere som ble avslørt i en korrupsjonsskandale.

20 nyhetskanaler sperret

Regjeringen i Tyrkia anklaget i 2013 den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen for å være involvert i korrupsjonsskandalen. Tyrkiske myndigheter beskylder også tilhengere av Gülen for å stå bak det mislykkede kuppet denne måneden.

I forrige uke meldte menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International at tyrkiske myndigheter har fratatt 34 journalister presseakkrediteringen og i tillegg har sperret over 20 nyhetskanaler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt