Hopp til innhold

«Steve var ingen helt»

Steven Sotloffs familie er i sorg, men forteller samtidig at de nekter å la seg skremme av IS.

Steven Sotloff i arbeid i Libya.

Steven Sotloff på jobb i Libya.

Foto: Renar Petersons

Steven Sotloff

Steven Sotloff ble 31 år gammel.

Foto: HANDOUT / Reuters

Sotloff ble bortført i den syriske byen Aleppo 4. august i fjor, og ble nylig henrettet av Den islamske staten (IS) på et ukjent sted.

I likhet med henrettelsen av journalistkollegaen James Foley, ble drapet filmet og publisert med en klar advarsel til amerikanske myndigheter.

Bortsett fra en kort bekreftelse etter at videoen ble kjent, har ikke Sotloffs familie uttalt seg siden han ble bortført. Nå har de skrevet en nekrolog, som ble lest opp av familiens talsmann natt til torsdag.

– Han var ingen krigsjunkie. Han ville bare gi en stemme til alle som ikke hadde en, skriver familien.

Les også: Her er journalister blitt drept i år
Les også: USA: Sotloff-videoen er ekte

Ville ha et rolig liv

Familien forklarer blant annet at Sotloff følte seg dratt mellom to verdener.

Han ønsket seg et rolig og komfortabelt liv med en kjedelig kontorjobb og muligheten til å se favorittlaget sitt på søndager, men ble samtidig dratt mot den arabiske verden.

– Fra den libyske legen som slet med å skaffe et psykisk tilbud til krigsherjede barn, til den syriske rørleggeren som risikerte livet sitt for å skaffe medisin: Deres historier var Steves historie. Til slutt ofret han sitt eget liv for å bringe historiene deres til verden, skriver familien.

Les: Sotloffs familie: – Vi er kjent med tragedien, og sørger

Sotloff beskrives videre som en helt vanlig mann som kunne se på «South Park» og alltid hadde tid til å diskutere dagens golfrunde med faren sin, men som fortsatt var like seriøs når han måtte levere en sak midt på natta.

– Steve var ingen helt. Som alle andre var han en vanlig mann som forsøkte å finne godhet i en mørk verden. Dersom det ikke eksisterte, forsøkte han å skape det, skriver familien.

Minnemarkering for Steven Sotloff

Minnemarkering for Steven Sotloff ved University of Central Florida.

Foto: John Raoux / Ap

– Skal jages til helvetes porter

USA, EU og Frankrike har varslet at de vil trappe opp kampen mot IS, og USAs president Barack Obama understreker at USA ikke vil la seg skremme.

Det samme skriver Sotloffs familie.

– Alle som møtte ham satte pris på at han var oppriktig og snill. I dag sørger vi. Denne uka sørger vi. Men vi vil komme oss etter dette.Vi vil ikke la fiendene våre holde oss som gisler med det eneste våpenet de besitter: Frykt.

Joe Biden

USAs visepresident Joe Biden er rasende etter drapene på Steven Sotloff og James Foley.

Foto: Winslow Townson / Ap

Sotloffs familie sender også en hilsen til James Foleys familie.

– Våre tanker går til Jim Foleys familie. I likhet med Steve, måtte han lide. Men fangevokterne hans klarte aldri å bryte ham ned, og han var en inspirasjon for andre i et mørkt fengsel langt fra friheten i dette landet, skriver de.

USAs visepresident Joe Biden lover også at IS skal uskadeliggjøres og ødelegges.

– IS skal vite at vi vil jage dem til helvetes porter, inntil de kan stilles til ansvar for sine handlinger. For det er i helvete de vil ende, sa Biden i en tale i New Hampshire onsdag.

Les: Viser frem nytt gissel på IS-video
Les: USA sender soldatar etter nytt journalist-drap
Les: Frankrike, EU og USA vil trappe opp kampen mot IS

SISTE NYTT

Siste nytt