Sotloffs familie: – Vi er kjent med tragedien, og sørger

Familien til den amerikanske journalisten sier i en uttalelse at de er i sorg. Moren til Sotloff har tidligere henvendt seg direkte til IS' leder, og tryglet for sønnens liv.

Shirley Sotloff, mor til Steven Sotloff

MOR: Moren til Steven Sotloff, Shirley Sotloff, tryglet for en uke siden IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi om nåde for sønnen. Bildet er hentet fra denne videoen.

Foto: Presse / Ap

al-baghdadi

Steven Sotloffs mor har tidligere tryglet IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi (bildet) om nåde for sønnen. Tirsdag ble det kjent at Steven Sotloff skal ha blitt drept av terrorgruppa.

Tirsdag ble det kjent at terrorgruppa Den islamske stat skal ha henrettet nok en journalist, amerikaneren Steven Sotloff (31). Sotloff ble bortført i Syria for ett år siden, og ble vist fram mot slutten av den mye omtalte videoen som ble sluppet 19. august. der James Foley ble henrettet.

Det hvite hus sier i en uttalelse at det jobbes med å verifisere den nye videoen. Eksperter har tidligere kommet til at videoen som viser at Foley ble drept, etter alt å dømme er ekte.

Steven Sotloffs familie har tirsdag kveld kommet med en uttalelse via sin talsmann, Barak Barfi. Den kan tyde på at det stemmer at frilansjournalisten Steven Sotloff (31) faktisk har blitt drept.

«Familien er kjent med denne forferdelige tragedien, og sørger privat. Det kommer ikke flere offentlige uttalelser fra familien i denne vanskelige tiden», heter det i uttalelsen, ifølge New York TImes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Steven Sotloff i arbeid i Libya.

Steven Sotloff jobbet som frilansjournalist. Her er han i arbeid i Libya i 2011.

Foto: Renar Petersons / Flickr

Tryglet IS-leder om å spare sønnens liv

I slutten av august ba Sotloffs mor IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi om nåde for sønnen. I videoen, som ble distribuert av nyhetsbyrået AP, omtalte Shirley Sotloff Steven som en «lojal og generøs sønn, bor og barnebarn».

– Han er en ærefull mann, og har alltid forsøkt å hjelpe de svake. Vi har ikke sett ham på et år, og vi savnet ham veldig mye, sa Shirley Sotloff i videobudskapet til Baghdadi.

Sotloffs mor henviste også til den muslimske profetens beskyttelse av kristne og jøder under islamsk lov. Videoen er også oversatt til arabisk.

– Jeg ber deg om å bruke din autoritet til å spare hans liv og til å følge i fotsporene til profeten Mohammed, som beskyttet bokfolket, sa Shirley Sotloffs.

– Som mor ber jeg om at du er rettferdig, viser nåde og ikke straffer sønnen min for ting han ikke kan kontrollere.

Venn: – Fullkomment profesjonell

Matthew Van Dyke, en venn av Sotloff, sier til BBC at 31-åringen var fullkomment profesjonell, og at det ikke var noen grunn til at dette skulle skje med ham.

– Han var en fordomsløs, upartisk observatør av begivenhetene som utspilte seg. Han ville fortelle verden om det, og nå har han betalt med sitt liv.

Gjennom karrieren har Sotloff blant annet jobbet for Time Magazine, Foreign Policy og The Christian Science Monitor, og arbeidet blant annet i Egypt, Libya og Syria.

Ifølge vennene bodde Sotloff også i Jemen i mange år, og han snakket arabisk flytende.

– Jeg er tilbake, Obama

Steven Sotloff ble bortført i Aleppo nord i Syria i fjor. Enkelte etterretningsfolk tror ifølge avisa The New York Times at Sotloff kan ha blitt drept samtidig med Foley, men at videoen av drapet på ham er blitt holdt igjen av propagandahensyn.

Dette harmoniserer imidlertid dårlig med skjeggveksten til Sotloff, ettersom han på den nylig frigitte videoen har skjeggstubber. På videoen som ble sluppet 19. august er skjegget kortere.

Den maskerte mannen som står ved Sotloffs side i den nye videoen, er tilsynelatende den samme mannen som drepte Foley. Dette er et av flere spor amerikansk og britisk etteretning nå vil undersøke nærmere.

– Jeg er tilbake, Obama, og jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk mot Den islamske stat, sier skikkelsen, som snakker med britisk aksent.

– Så lenge dine raketter fortsetter å treffe våre folk, vil våre kniver fortsette å treffe halsen til dine.

Den angivelige henrettelsen af Foley har allerede møtt sterk fordømmelse fra både britisk og amerikansk hold. Mot slutten av videoen som ble kjent tirsdag, viser IS også fram det som trolig er den britiske hjelpearbeideren David Cawthorne Haines. Mye tyder dermed på at han kan bli terrorgruppas neste offer.

Gro Holm om Sotloff-videoen

Gro Holm om reaksjonene på videoen der den amerikanske journalisten Steven Sotloff blir drept.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt