Hopp til innhold

Viser frem nytt gissel på IS-video

På slutten av videoen som skal vise henrettelsen av den amerikanske journalisten Steven Sotloff dukker det som trolig er den britiske hjelpearbeideren David Cawthorne Haines opp.

Gro Holm om Sotloff-videoen

VIDEO: Det har vært sterke reaksjoner i USA på den siste nyheten om at nok en amerikanske journalist skal ha blitt drept.

Med kortklipt hår og iført den samme oransje kjortelen som Sotloff og James Foley også bar, kneler Haines ved siden av IS-bøddelen.

Kidnappet i 2013

Ifølge Washington Post ble den britiske hjelpearbeideren bortført i mars 2013 nær en flyktningleir ved den tyrkiske grensen i den syriske provinsen Idlib. Ifølge den amerikanske avisen har hjelpearbeidere, som har jobbet med å få frigitt briten, bekreftet dette.

Bøddelen, som snakker med britisk aksent, advarer Storbritannia om å gå i en allianse med USA.

Foreløpig er det britiske utenriksdepartementet sparsommelige med opplysninger knyttet til Haines. Men Storbritannias statsminister David Cameron var raskt ute med å fordømme videoen.

Cameron sier ifølge nyhetsbyrået AFP drapet på Sotloff og trusselen mot Haines er «absolutt avskyelig», og en «foraktelig handling».

Kvinnelig gissel

På videoen advarer bøddelen USA mot å fortsette sine luftangrep mot IS-kontrollerte områder i Irak. I helgen hjalp amerikanske jagerfly irakiske soldater å bryte beleiringen av Amerli. En by IS hadde holdt i over to måneder.

Ifølge den britiske avisen The Guardian så skal IS også holde en 26 år gammel kvinnelig hjelpearbeider fanget. Også hun skal være amerikansk og skal ha blitt kidnappet i Syria i fjor. Ifølge ABC News så skal IS ha krev 40 millioner kroner i løsepenger for henne.

Steven Sotloff i arbeid i Libya.

Steven Sotloff, her i arbeid i Libya i 2011 skal ha blitt drept av terrorgruppa IS.

Foto: Renar Petersons / Flickr

IS-opprørerne slapp i august en video som viste drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som ble bortført i 2012. Denne videoen har amerikanske myndigheter bekreftet at er ekte.

I videoen fra august ble også Sotloff vist fram, den gang i live. IS sa at hans skjebne ville avgjøres av om USA fortsatte å bombe i Irak.

Amerikanske myndigheter kan foreløpig ikke si om videoen er ekte. Men hvis den er ekte, er det «kvalmende», uttaler Det hvite hus.

NRK har sett den nye videoen der Sotloff etter alt å dømme blir drept, men velger å ikke vise bilder fra den.

Videoer av denne typen, som har blitt sluppet de siste ukene, er en del av IS' omfattende og velutviklede propagandastrategi.

SISTE NYTT

Siste nytt