Hopp til innhold

Frankrike, EU og USA vil trappe opp kampen mot IS

Etter nok et journalistdrap i Syria har flere land i dag sagt at de vil bidra sterkere i kampen mot de ytterliggående ekstremistene i IS.

USAs president Barack Obama i Estland

USAs president Barack Obama lover å uskadeliggjøre og ødelegge IS. Nå kan han får flere europeiske land med seg i den militære kampen.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

– Det opprørende drapet på den amerikanske journalisten Steven Sotloff er nok et bevis på at ISIL er fast bestemt på å fortsette og utvide sin terrorstrategi, sier de 28 EU-landene i en felles uttalelse fra Brussel.

– Skal knuse IS

Også USA fordømmer drapet på Sotloff og lovet i en tale i Estlands hovedstad, Tallinn å knuse terrororganisasjonen.

– Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Obama, som har fått kritikk i USA for ikke å ha en klar nok plan på hvordan han skal håndtere krisen i Irak og Syria.

Til tross for det så utdypet ikke Obama hvorvidt det vil bli nye amerikanske luftangrep i Irak, eller om USA vurderer å angripe i Syria – men sa at landet må følge sin «regionale strategi».

– Vi har gjort mye som har vært vellykket, blant annet i arbeidet med å få på plass en bærekraftig regjering i Irak. Vi fortsetter også kampen mot IS, men det er ikke gjort på en uke eller en måned, sa presidenten.

Jon Gelius med tidligere USA-korrespondent Anders Tvegård i studio om IS-terroren og reaksjoner i USA

VIDEO: Jon Gelius med tidligere USA-korrespondent Anders Tvegård i studio om IS-terroren og reaksjoner i USA.

Norge ikke med

I Frankrike åpner nå president François Hollande døren for militære aksjoner i Irak og Syria for å slå ned på terrortrusselen fra IS.

– Vi understreker viktigheten av politisk, humanitær og hvis nødvendig militær hjelp for å stoppe IS, heter det i en uttalelse fra Holland i kveld.

Norge på sin side mener det ikke er aktuelt å tilby USA eller Irak noen militær bistand i kampen mot IS.

– Irak har bedt om hjelp fra amerikanske myndigheter, som stiller opp. Det er nødvendig at ISIL møtes militært, men Norge er ikke spurt om å bidra militært, så det er ikke en aktuell problemstilling, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Bård Glad Pedersen (H) til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt