Frankrike, EU og USA vil trappe opp kampen mot IS

Etter nok et journalistdrap i Syria har flere land i dag sagt at de vil bidra sterkere i kampen mot de ytterliggående ekstremistene i IS.

USAs president Barack Obama i Estland

USAs president Barack Obama lover å uskadeliggjøre og ødelegge IS. Nå kan han får flere europeiske land med seg i den militære kampen.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

– Det opprørende drapet på den amerikanske journalisten Steven Sotloff er nok et bevis på at ISIL er fast bestemt på å fortsette og utvide sin terrorstrategi, sier de 28 EU-landene i en felles uttalelse fra Brussel.

– Skal knuse IS

Også USA fordømmer drapet på Sotloff og lovet i en tale i Estlands hovedstad, Tallinn å knuse terrororganisasjonen.

– Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Obama, som har fått kritikk i USA for ikke å ha en klar nok plan på hvordan han skal håndtere krisen i Irak og Syria.

Til tross for det så utdypet ikke Obama hvorvidt det vil bli nye amerikanske luftangrep i Irak, eller om USA vurderer å angripe i Syria – men sa at landet må følge sin «regionale strategi».

– Vi har gjort mye som har vært vellykket, blant annet i arbeidet med å få på plass en bærekraftig regjering i Irak. Vi fortsetter også kampen mot IS, men det er ikke gjort på en uke eller en måned, sa presidenten.

Jon Gelius med tidligere USA-korrespondent Anders Tvegård i studio om IS-terroren og reaksjoner i USA

VIDEO: Jon Gelius med tidligere USA-korrespondent Anders Tvegård i studio om IS-terroren og reaksjoner i USA.

Norge ikke med

I Frankrike åpner nå president François Hollande døren for militære aksjoner i Irak og Syria for å slå ned på terrortrusselen fra IS.

– Vi understreker viktigheten av politisk, humanitær og hvis nødvendig militær hjelp for å stoppe IS, heter det i en uttalelse fra Holland i kveld.

Norge på sin side mener det ikke er aktuelt å tilby USA eller Irak noen militær bistand i kampen mot IS.

– Irak har bedt om hjelp fra amerikanske myndigheter, som stiller opp. Det er nødvendig at ISIL møtes militært, men Norge er ikke spurt om å bidra militært, så det er ikke en aktuell problemstilling, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Bård Glad Pedersen (H) til NTB.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt