USA: Sotloff-videoen er ekte

Videoen som viser drapet på den amerikanske journalisten Steven Sotloff, er ekte, fastslår amerikanske myndigheter. President Barack Obama kommer med en skarp advarsel til IS.

Steven Sotloff i arbeid i Libya.

Steven Sotloff på jobb i Libya.

Foto: Renar Petersons

– Amerikansk etterretning har analysert videoen som viser den amerikanske statsborgeren Steven Sotloff, og har konkludert med at den er ekte, sier National Security Council-talskvinnen Caitlin Hayden ifølge AP.

President Barack Obama holdt onsdag formiddag en pressekonferanse i Estland.

– I dag går våre tanker til Steven Sotloffs familie. Det er en forferdelig voldshandling, og i dag sørger landet vårt med dem, sier Obama.

Les: Ny video skal vise avrettinga av Steven Sotloff

– Vi glemmer ikke

Barack Obama og Toomas Hendrik Ilves

Barack Obama på onsdagens pressekonferanse i Tallinn.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Videoen av henrettelsen dukket opp tirsdag kveld. Der tar en maskert mann livet av journalisten etter å ha advart alle land mot å støtte USAs «onde allianse mot IS».

Mannen som snakker i videoen ser ut til å være samme person som innledet videoen der James Foley ble drept, og drapsmetoden er den samme.

– Uansett hva de tror de oppnår ved å drepe uskyldige mennesker som Steven, har de allerede feilet. Disse forferdelige handlingene skremmer oss ikke, men bidrar bare til å forene oss. De vil lære at vi ikke glemmer, og at rekkevidden vår er stor, sier Obama.

Obama bekrefter at USA vil fortsette å lede kampen mot IS, men understreker at det vil ta tid.

– Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS, slik at terrorgruppens barbariske og tomme ideologi ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sier han.
Les: Sotloffs familie: – Vi er kjent med tragedien, og sørger
Les: USA sender soldatar etter nytt journalist-drap
Les: Hagel: IS er den største trusselen mot USA

Cameron i krisemøte

Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron holder krisemøte onsdag.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

IS truer med å drepe en britisk hjelpearbeider neste gang.

Storbritannias statsminister David Cameron sitter onsdag i et krisemøte, og ifølge Reuters vil ikke regjeringen utelukke luftangrep mot IS.

Utenriksminister Philip Hammond opplyser at det har blitt gjort forsøk på å befri det britiske gisselet, men at forsøket var mislykket.

Ifølge Hammond viser også britiske analyser at videoen trolig er ekte.

Cameron kaller trusselen «avskyelig» og «foraktelig».

Les: Viser frem nytt gissel på IS-video
Les: Cameron om IS-henrettelse: – Absolutt avskyelig

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt