Hopp til innhold

Russisk regjeringskilde: Nord-Korea forbereder trolig ny missiltest neste uke

Flere eksperter tror Nord-Korea vil teste et nytt langdistansemissil tidlig neste uke.

Missil

MISSIL: Nord-Korea gjennomførte sin siste testoppskytning 15. september.

Foto: AP

Nord-Korea forbereder trolig oppskytning av en ny langdistanserakett-test tidlig neste uke. Det sier det russiske parlamentsmedlemmet Anton Morozov, som nylig kom tilbake fra et besøk i Pyongyang til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti, som Reuters siterer.

Morozov besøkte Pyongyang fra 2. til 6. oktober, sammen med to andre medlemmer av det russiske parlamentet.

Kim Jong-un

KANSKJE NY TEST: Kanskje forbereder Kim Jong-un en ny rakettest neste uke.

Foto: Kcna / Reuters

– De forbereder nye tester av et langdistansemissil. De viste oss matematiske beregninger, som de mener beviser at deres rakett har stor nok rekkevidde til å treffe den amerikanske vestkysten, sier Morozov til RIA.

Spenningen mellom Nord-Korea, nabolandene og USA, har økt den siste tiden, etter at landet har gjennomført flere missiltester og en prøvesprengning av det som angivelig er en hydrogenbombe.

Nyhetsbyrået Reuters kan ikke selv bekrefte Morozovs påstander, og Morozov selv kan ikke si eksakt hvilke nordkoreanske tjenestemenn som har gitt han informasjon om den planlagte nye testen.

10. oktober peker seg ut

Visedirektør ved CIAs Korea-avdeling Yong Suk Lee, sa på en konferanse i Washington tidligere denne uken, at den nordkoreanske regjeringen trolig vil iscenesette en form for provokasjon 10. oktober.

Nord-Koreas utenriksminister talte i FNs hovedforsamling.

– Det er en slags logikk i det Kim Jong-un gjør. Selv har jeg fortalt mine ansatte at den 10. oktober, som er dagen den koreanske arbeiderpartiet ble grunnlagt, må de ha telefonen på seg, sier han.

Også sørkoreanske tjenestemenn har uttrykt bekymring for om Nord-Korea vil utføre flere provoserende handlinger den 10. oktober som er 72-årsdagen for grunnleggelsen av landets arbeiderparti, eller kommunistpartiets kongress i Beijing i Kina den 18 oktober.

I forrige uke meldte rapporterte den sørkoreanske kringkasteren KBS at nordkoreanske missiler skal ha blitt flyttet fra et missilanlegg i den nordlige delen av hovedstaden Pyongyang.

– Kim Jong-un er rasjonell

CIA-eksperten vakte oppsikt med uttalelser om at Kim Jong-un er en rasjonell aktør.

Flere politikere, blant dem president Donald Trump, har gjentatte ganger malt et bilde av Kim som en irrasjonell og gal mann. Men Lee sier at man må gå under overflaten på diktatoren.

Kim Jong-un og Donald Trump

ORDKRIG: President Donald Trump mener sin forgjenger Barack Obama og tidligere utenriksminister Hillary Clinton burde ha gjort noe med den nordkoreanske lederen for lenge siden.

Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

I sin første tale i FNs hovedforsamling tirsdag truet president Donald Trump med «fullstendig utslettelse» av Nord-Korea, og kalte Kim «rakettmannen» og sa at den nordkoreanske lederen har lagt ut på et «selvmordsoppdrag».

Kim svarte med å beskrive USAs president som en «sinnsforvirret, senil gamling» som er «uegnet til å styre et land». Han understreket at Trump kommer til å måtte betale en høy pris for sine trusler.

SISTE NYTT

Siste nytt