Nord-Korea avfyrte nytt ballistisk missil

Japanske myndigheter ba folk om å søke dekning umiddelbart.

Missil

MISSIL: Bildet viser Nord-Koreas interkontinentale rakett Hwasong-12 under oppskytning.

Foto: Str / AFP

Nord-Korea har skutt opp en uidentifisert rakett fra Sunan-distriktet i hovedstaden Pyongyang i østlig retning. Det sier sørkoreanske militærkilder til nyhetsbyrået Reuters.

De første meldingene om oppskytningen kom rundt midnatt norsk tid.

Kim Jong-un

HYDROGENBOMBE: Bildet viser ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA en hydrogenbombe plassert inne i en interkontinental rakett. Diktaturet holdt sin sjette atomprøvesprengning 3. september.

Foto: Kcna Kcna / Reuters

Ifølge Japans TV-stasjon NHK ble missilet skutt opp over den nordlige delen av Japan før det landet i Stillehavet, melder nyhetsbyrået DPA.

Missilet skal ha vært i lufta i ni minutter. Sørkoreansk og amerikansk militære analyserer nå oppskytningen.

Sør-Koreas president har innkalt til et hastemøte i landets nasjonale sikkerhetsråd, ifølge Reuters. Sør-Koreas militære holder en egen missiløvelse i Japanhavet som svar på naboen i nord sin oppskytning.

President i USA Donald Trump er også orientert om missiltesten, ifølge Det hvite hus' talskvinne.

Etter FN-sanksjoner

Forsvarsdepartementet i Seoul sier at raketten fløy en distanse på rundt 3700 kilometer, og kunne med den rekkevidden dermed ha nådd det amerikanske territoriet Guam.

Raketten kom både høyere og lengre enn raketten som ble skutt opp i samme område for om lag to uker siden.

Ifølge den japanske kringkasteren NHK, ba myndighetene i landet for kort tid siden om at folk utendørs måtte søke dekning umiddelbart.

Varslet folket

VARSLET: Japan sendte ut denne meldingen til befolkningen etter at den nordkoreanske raketten ble skutt opp.

Foto: Issei Kato / Reuters

Nord-Koreas oppskytning kommer dagen etter at landet truet med å «senke» Japan og å redusere USA til «aske og mørke».

– De fire øyene i øyriket bør senkes ned i sjøen av en atombombe av Juche. Japan trenger ikke lenger å eksistere i nærheten av oss, heter det i uttalelsen videreformidlet av KCNA.

Denne uken ga FNs sikkerhetsråd Nord-Korea flere sanksjoner, etter landets sjette atomprøvesprengning 3. september.

Regimet har stemplet sanksjonene som ondskapsfulle og har lovet fordobling av eget forsvar og en «historisk hevn over USA».

Over Japan

Taro Kono

MØTE: Den japanske utenriksministeren Taro Kono ankommer statsministerboligen i Tokyo etter den nye nordkoreanske rakettoppskytningen.

Foto: Saki Tsukada / AP

Landets forrige rakettoppskytning var for omtrent to uker siden. Da sendte Nord-Korea opp en Hwasong-12 rakett over Japan for første gang på flere år. Raketten landet i Stillehavet.

– Japan fordømmer den nye oppskytningen med de sterkeste ord, og vil iverksette passende sanksjoner sammen med FN, og ellers fortsette å være i nær kontakt med USA og Sør-Korea, sier den japanske regjeringens talsmann Yoshihide Suga.

– Vi vil aldri tolerere disse repeterende ekstremprovokative handlingene, sier han videre.

Raketten natt til fredag fløy over Hokkaido nord i Japan, i retning Stillehavet. Det har kommet rapporter som sier at missilet skal ha landet rundt 2000 kilometer øst for Hokkaido, skriver AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt