Hopp til innhold

Nord-Korea: – En suksessfull prøvesprengning

Nord-Korea hevder å ha testet en hydrogenbombe og at den kan festes til interkontinental rakett.

North Korean leader Kim Jong Un provides guidance on a nuclear weapons program in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency

INSPEKSJON: Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA har landets leder Kim Jong-un inspisert et slikt våpen ved Nord-Koreas kjernevåpeninstitutt.

Foto: Kcna / Reuters

Hydrogenbomben tilsvarer 120 kilotonn TNT, opplyser det norske seismiske observatoriet NORSAR.

Eksplosjonen tilsvarte et skjelv med styrke 5,8, bekrefter NORSAR søndag.

De to atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 var på henholdsvis 15 og 20 kilotonn TNT, skriver NTB.

Gjennom sin statskanal har Nord-Korea uttalt at de testet en hydrogenbombe og de kaller det en suksess. Det sies også at denne bomben kan festes til den nye interkontinentale raketten.

Flere jordskjelvsentre registrerte et jordskjelv i Nord-Korea litt før klokken 06 natt til søndag norsk tid. Skjelvet skal ha hatt en styrke på 5,6, ifølge sørkoreanske myndigheter, skriver AP.

Kart atom

Kart over tidligere prøvesprengninger gjort av Nord-Korea.

Foto: NORSAR

Japans regjering har fått bekreftet at Nord-Korea har gjennomført sin sjette kjernefysiske prøvesprengning, mener landets utenriksminister Taro Kono.

Det amerikanske geologiske instituttet USGS har målt skjelvet til en styrke på 6,3, skriver CNN. Et meteorologisk byrå i Japan sier til Reuters at jordskjelvet i Nord-Korea var minst ti ganger så sterkt som ved forrige prøvesprenging i januar 2016.

– Uakseptabelt

Den sørkoreansk værvarslingstjenesten melder at den uvanlige seismiske aktiviteten skjedde i Kilju i den nordlige Hamgyong-provinsen.

Ifølge Yonhap skal det også ha kommet et jordskjelv nummer to i samme område rundt én time senere. Dette skjelvet hadde en styrke på 4.6.

Nord-Koreas siste og femte atomprøvesprengning ble gjennomført i september 2016. I løpet av fjoråret gjennomførte landet to prøvesprengninger.

– En atomprøvesprengning vil være fullstendig uakseptabel, sier statsminister i Japan Shinzo Abe om skjelvet, ifølge AFP.

– Har utviklet hydrogenbombe

Få timer tidligere meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA at Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe.

– Nord-Korea har lyktes i å lage et mer utviklet atomvåpen, skrev KCNA ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Under et besøk på landets institutt for kjernefysiske våpen, ble Nord-Koreas leder Kim Jong-un vitne til det, som ifølge nyhetsbyrået, er en hydrogenbombe med «supereksplosiv kraft» lastet inn i en av landets nye interkontinentale raketter.

Nyhetsbyrået presenterte ingen andre bevis for påstanden enn bildene av Kim Jong-un ved siden av det som skal være det aktuelle våpenet.

Kim Jong-un inspiserer.

HYDROGENBOMBE: Bildet viser ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA en hydrogenbombe plassert inni en interkontinental rakett.

Foto: Str / AFP

Nordkoreanske KCNA har heller ikke skrevet noe om tidspunktet for når bildene av statslederen er tatt.

Ingen andre kilder har foreløpig bekreftet påstandene.

Kontakt mellom USA og Japan

President Donald Trump har vært i løpet av natten vært i kontakt med den japanske statsministeren Shinzo Abe, for å diskutere den voksende nordkoreanske trusselen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Shinzo Abe

SNAKKET MED TRUMP: Japans statsminister Shinzo Abe har vært i kontakt med Donald Trump i løpet av natten.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP

– De to lederne konstaterte viktigheten av et nært samarbeid mellom USA, Japan og Sør-Korea i møte med den voksende trusselen, står det i et referat av samtalen fra Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået.

Det er ikke kjent om samtalen mellom de to statslederne fant sted før eller i etterkant av meldingene om hydrogenbomben fra det nordkoreanske nyhetsbyrået.

– Vi er helt enige om å samordne dette med hverandre og med Sør-Korea og samarbeide tett med det internasjonale samfunnet, for å øke presset på Nord-Korea og få landet til å skifte kurs, sa Abe etter telefonsamtalen søndag morgen, ifølge NTB.

Det var den tredje samtalen mellom de to lederne siden myndighetene i Pyongyang sist tirsdag fyrte av et ballistisk missil over den japanske øya Hokkaido.

Prøvesprengning i 2016

Sist Nord-Korea hevdet å ha utviklet hydrogenbomber var i januar 2016, da hevdet nordkoreanerne å ha gjennomført sin første prøvesprengning av en hydrogenbombe. Eksperter mente at det hele var usanne påstander fra diktaturet i øst.

Missil 29. august.

29. AUGUST: Sist tirsdag testet Nord-Korea en interkontinental rakett over japansk luftrom.

Foto: AP

Rystelsene i bakken etter prøvesprengningen skal ha vært for svake til at det kunne være en hydrogenbombe. Nord-Korea-eksperter mente også at landets atomprogram ikke hadde kommet langt nok til å ha prøvesprengt en hydrogenbombe.

Hydrogenbomber, også kalt fusjonsbomber, er de kraftigste og mest avanserte kjernefysiske våpnene som finnes.

Foruten skadevirkninger som direkte følger av eksplosjonen vil bomben, som ved andre kjernevåpen, også gi skader på grunn av radioaktiv stråling.

SISTE NYTT

Siste nytt