Urix forklarer

Hvor farlig er ordkrigen mellom Trump og Kim?

Det er lenge siden FNs talerstol er blitt brukt til å fremme så konkrete trusler som denne uka. Spørsmålet er om de har fått krigsfaren til å øke, eller om de kan være et vendepunkt på en annen måte i den opphetede konflikten mellom USA og Nord-Korea.

Donald Trump står på talerstolen i FN

TRUET FRA FN-TALERSTOLEN: USAs president Donald Trump benyttet sin første tale i FN til å lange ut mot Nord-Korea.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Tirsdag truet president Donald Trump med «total ødeleggelse» av regimet til det han kalte «rakettmannen som er på selvmordsoppdrag».

Og lørdag svarte Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho med at med at et «angrep på USAs fastland er uunngåelig».

Det er lenge siden partene i en stor internasjonal konflikt har truet hverandre så direkte fra FNs talerstol. Den såkalte høynivåuka i FN ble viktigere enn på lenge etter at Trump slo an tonen med sin truende språkbruk. Resten av samlingen for ledere fra de fleste av verdens land ble brukt til hektisk diplomati, ikke minst om den heteste konflikten i verden akkurat nå.

FN-forsterkeren

Trump og Kim Jong-un har truet hverandre på Twitter, i kunngjøringer og TV-taler før.

Men FNs talerstol blir en forsterker for uttalelsene til ledere. Kollegene deres sitter i salen, og møteplassen gir også unike muligheter til å følge opp uttalelsene med handling.

Det gjorde Trump i møter med kolleger fra Japan og Sør-Korea på torsdag.

Og før det møtet kunngjorde han de strengeste amerikanske sanksjonene mot Nord-Korea så langt: Internasjonale banker får ikke tilgang til USAs finansielle system om de har noe å gjøre med Nord-Korea.

USAs president Donald Trump og Japans statsminister Shinzo Abe hilser

USA OG JAPAN: President Donald Trump og Japans statsminister Shinzo Abe møttes torsdag i New York under høynivåuka i FN.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Kan sanksjonene kvele Kim?

Her i USA spriker analysene av Trumps ordvalg og handlinger rundt Nord-Korea denne uka. Selv om amerikanske bombefly i går fløy svært nær Nord-Koreas kyst, mener noen kommentatorer at ukas hendelser i New York faktisk kan ha svekket faren for væpnet konflikt.

Etter at amerikanske presidenter i flere tiår ikke har klart å stanse Nord-Koreas kjernefysiske aggresjon med sanksjoner og språkbruk, viser Trump nå i ord og handling at han virkelig mener alvor. Og forstår også Kina, skriver The Wall Street Journal på lederplass.

Sanksjonene USA kunngjorde på torsdag, vil hindre Nord-Korea adgang til dollaren fordi internasjonale banker ikke lenger får lov til å drive forretninger både i USA og Nord-Korea.

Disse sanksjonene kommer like etter at kinesiske myndigheter på mandag ga kinesiske banker beskjed om at de ikke lenger får bistå i Nord-Koreas handel.

Slik handel er viktig for finansieringen av atomprogrammet.

Spikeren i kista?

Trump truet Kim-regimet på nytt med denne tweeten etter landets innlegg fra FNs talerstol i går:

Laster Twitter-innhold

Språkbruken hans får oss fortsatt til å tenke på krig.

Utenriksminister Ri sa i sin tale at sanksjoner fra omverdenen ikke vil ha noen effekt på Nord-Koreas evne til å utvikle en atombombe som kan ramme USA.

Eksperter her i USA har altså en annen mening om den saken.

Dersom både Kina og USA nå tilstrekkelig klarer å isolere Kims regime, mener de et tilstrekkelig antall mennesker i Nord-Korea kan innse at regimet som styrer landet deres, ikke kan overleve.

Kim Jong-un

KLAR TALE: Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA sendte fredag ut dette bildet av Kim Jong-un som taler til egen befolkning på TV. Samtidig sendte de ut en uttalelse der Kim kaller USAs president «senil» og «sinnsforvirret».

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt