Nord-Korea: – Trump ansvarlig om uskyldige skades

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho kaller Trump en «mentalt forstyrra person full av stormannsgalskap» og sier det nå er «desto mer uunngåelig» å sende raketter mot USA. Trump svarer med nye trusler.

Nord-Koreas utenriksminister talte i FNs hovedforsamling.

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho sparte heller ikke på kruttet da han gikk på talerstolen i FNs hovedforsamling i New York lørdag kveld.

Ri Yong-ho kaller Trump en «mentalt forstyrra person full av stormannsgalskap» som «holder på atomknappen».

– Truslene hans om å totalt tilintetgjøre landet vårt har gjort vårt missils besøk til hele USAs fastland desto mer uunngåelig, sa Ri.

Natt til søndag kom svaret fra USAs president Donald Trump på Twitter. Der kalte han nok en gang Kim Jong-un for «rakettmannen».

– Hørte nettopp Nord-Koreas utenriksminister tale i FN. Om han gjengir tankene til den lille rakettmannen, vil det ikke bli mye igjen av dem, skriver Trump.

Laster Twitter-innhold

Ordkrigen fortsetter

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump har den siste tiden ført en krass ordkrig mot hverandre i kjølvannet av at Nord-Korea har utført flere prøvesprengninger.

Trump kalte i sin FN-tale tirsdag Kim Jong-un for «rakettmannen» og truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea».

Kim slo tilbake med å kalle den amerikanske presidenten for «sinnsforvirret og senil». Han understreket at Trump kommer til å måtte betale en høy pris for sine trusler.

Ekstrasending om det som har skjedd
Kim Jong-un og Donald Trump

ORDKRIG: Ordkrigen mellom Nord-Korea og USA har hardnet til de siste dagene.

Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

– Ingen andre enn Trump selv er på et selvmordsoppdrag

Trumps sa også tirsdag Kim Jong-un så ut til å være ute på et «selvmordsoppdrag». Nord-Korea svarte med samme mynt lørdag kveld.

– Ingen andre enn Trump selv er på et selvmordsoppdrag, sa Ri fra FNs talerstol.

Han hevder at Trump er den største trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet i dag.

– På grunn av hans manglende grunnleggende kunnskap, prøver han å fornærme landet mitt ved å sammenligne det med en rakett. Ved å gjøre det har han imidlertid gjort en feil som det er umulig å rydde opp i. Truslene hans om å totalt tilintetgjøre landet vårt har gjort vårt missils besøk til hele USAs fastland desto mer uunngåelig, sa Ri.

– Kommer vi til å svare med nådeløse preventive handlinger

Ri mener Trump vil måtte holdes ansvarlig hvis uskyldige amerikanere blir såret.

Like før talen hans hadde amerikanske bombefly fløyet det lengste mot nord de har gjort dette århundret i den demilitariserte sonen som skiller Nord-Korea og Sør-Korea.

Ifølge Pentagon ble dette gjort for å vise Nord-Korea bredden av militære alternativer Trump har tilgjengelig mot Nord-Korea.

– Hvis USA viser noe tegn til å halshogge Nord-Korea, kommer vi til å svare med nådeløse preventive handlinger, sa Ri.

Like før talen meldte USAs forsvarsdepartement at amerikanske bombefly – i en ren maktdemonstrasjon – fløy over farvannet øst for Nord-Korea.

– Vi er forberedt på å bruke den fulle bredden av våre militære muligheter til å forsvare USA og våre allierte, heter det i en pressemelding fra forsvarsdepartementet.

Trump: – Obama burde ha gjort noe med «rakettmannen» for lenge siden

Tidligere lørdag refererte Trump nok en gang til Nord-Koreas leder som «rakettmannen» og sa at Barack Obama burde ha gjort noe med ham for lenge siden.

– Vi kan ikke ha galninger på frifot som driver og skyter raketter i hytt og vær, sa Trump på et folkemøte i Alabama fredag, og refererte til Kim Jong-un.

Presidenten mener sin forgjenger Barack Obama og tidligere utenriksminister Hillary Clinton burde ha gjort noe med den nordkoreanske lederen for lenge siden.

Samme dag ble det registrert et mindre jordskjelv like ved Nord-Koreas testområde for kjernefysiske våpen, noe kinesiske geologer først trodde var som følge av en eksplosjon.

Senere uttalte imidlertid både de og flere andre geologitjenester at skjelvet trolig var naturlig, og kom som følge av den forrige prøvesprengningen.

SISTE NYTT

Siste nytt