Hopp til innhold

Ingen vil eie villaen til toppnazisten Goebbels

Landstedet til nazistenes propagandaminister Joseph Goebbels er blitt en hodepine for myndighetene i Berlin. Ingen vil kjøpe det og ingen vil ha det gratis. Nå kan det bli revet.

Villa Bogensee som tilhørte nazistenes propagandasjef Joseph Goebbels.

Villa Bogensee ble bygget i 1936 og Gobbeels-familien brukte stedet helt til krigens slutt i 1945.

Foto: MICHAEL URBAN / AFP

Den store villaen og den 170 mål store eiendommen ligger fire mil nord for Berlin. Villaen er oppkalt etter innsjøen Bogensee like ved og ble bygget i 1936.

Joseph Goebbels fikk stillingen som minister for opplysning og propaganda da nazistene overtok makten i Tyskland i 1933.

Han regnes som strategen bak Det tredje rikets fremstilling av seg selv, og uttrykket «hvis en løgn blir repetert ofte nok, blir den til slutt en sannhet» sies å være skapt av ham.

Villa Bogensee ble brukt av Goebbels som et slags tilfluktssted fra livet i hovedstaden Berlin.

Han tilbrakte mye tid der sammen med sin ektefelle Magda og sine seks barn. Men det skal også ha vært et sted propgandaministeren møtte sine elskerinner.

Hitlers arvtaker

I mange år var Goebbels en av Adolfs Hitlers mest betrodde menn, og den som ble utpekt av Hitler til å ta over som rikskansler da føreren valgte å ta sitt eget liv 30. april 1945.

Men Goebbels, som var blant de mest fanatiske og kompromissløse nasjonalsosialistene, nektet det døgnet han styrte å gå med på kapitulasjon og valgte samme utvei som Hitler

Sammen med kona Magda begikk han selvmord 1. mai 1945. Ekteparet valgte også å ta med seg de seks barna sine i døden.

Villa Bogensee som tilhørte nazistenes propagandasjef Joseph Goebbels.

Forfallet er stort på eiendommen og myndighetene i Berlin lei av å betale for vakthold og vedlikehold.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Uønsket landsted

Etter krigen ble landstedet i en kort periode brukt av de allierte som militærsykehus.

Deretter ble den folkehøyskole for ungdom, etter at ledelsen i den sovjetiske okkupasjonsstyrken i 1946 gav eiendommen til organisasjonen Den frie tyske ungdom.

Siden 2000 har villaen stått tom, og forfallet er stort. En renovering av bygget og eiendommen er anslått å koste millioner av euro.

Delstatsmyndighetene i Berlin har ufrivillig blitt sittende med eierskapet til eiendommen.

De har gjennom årene forsøkt å overføre eierskapet til den tyske forbundsstaten, delstaten Brandenburg og kommunen Wandlitz der villaen ligger, men uten hell.

Ingen vil eie Villa Bogensee.

Villa Bogensee som tilhørte nazistenes propagandasjef Joseph Goebbels.

Det følger med 170 mål med hage og skog i tillegg til det store huset, som ligger litt over 4 mil nord for Berlin.

Foto: Patrick Pleul / AP

Vakthold

Villaen er likevel en attraksjon. Folk reiser på dagstur til den overgrodde eiendommen, tar seg inn gjennom hagen og kikker inn gjennom vinduene.

Berlins delstatsregjering sier de ikke lenger kan bære kostnadene til vakthold og vedlikehold, som beløper seg til millioner. De vurderer nå for alvor å rive villaen.

– Jeg vil tilby den til enhver som ønsker å ta over stedet, som en gave fra delstaten Berlin, sa Berlins finansminister Stefan Evers på torsdag,

– Hvis vi mislykkes igjen, slik vi har gjort de siste tiårene, har ikke Berlin noe annet valg enn å gjennomføre rivingen vi allerede har forberedt, sa Evers ifølge nyhetsbyrået DPA og kringkasteren RTL.

Finansminister sa ikke noe om delstaten kan tenkes å gi villaen til private interessenter.

Hør siste podkast fra Utenriksredaksjonen:

SISTE NYTT

Siste nytt