Obama så aldri bin Laden-drapet

CIA-sjefen innrømmer at president Barack Obama og hans nærmeste medarbeidere aldri fikk se direktebilder av aksjonen mot Osama bin Laden.

Barack Obama med Joe Biden og Hillary Clinton i Det hvite hus

Barack Obama fulgte med på aksjonen mot Osama bin Laden sammen med blant andre visepresident Joe Biden og utenriksminister Hillary Clinton.

Foto: Pete SOUZA / Afp

Da de amerikanske spesialstyrkene stormet huset til Osama bin Laden i Abbottabad, skulle kameraer montert på hjelmene deres direkteoverføre hele aksjonen til Det hvite hus.

Den offisielle versjonen fra amerikanske myndigheter ble også akkompagnert av et bilde fra «The Situation Room» i Det hvite hus, der en spent president fulgte nøye med sammen med sin visepresident og utenriksminister.

CIA-direktør Leon Panetta

CIA-direktør Leon Panetta.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Ifølge CIAs direktør Leon Panetta forsvant imidlertid videoforbindelsen så fort soldatene tok seg inn i huset.

– Så fort spesialstyrkene kom seg inn på eiendommen kan jeg fortelle deg at det var en periode på 20 eller 25 minutter der vi egentlig ikke visste helt hva som skjedde, sier Panetta i et intervju med PBS, gjengitt i Daily Telegraph.

– Vi fikk se ankomsten og tilnærmingen, men vi hadde ikke noen direkte informasjonsflyt når det gjelder gjennomføringen av selve operasjonen da de gikk gjennom huset, sier han.

Soldatene tok avgjørelsen

Derfor var det soldatene, og ikke Obama, som tok avgjørelsen om å drepe bin Laden, sier Panetta.

– De hadde tillatelse til å drepe bin Laden. Og de skulle naturligvis ha pågrepet ham dersom han hadde holdt armene i været, overgitt seg og ikke utgjort noen trussel. Men de hadde full tillatelse til å drepe ham, sier han.

Les også: – Ble bin Laden henrettet, er det svært problematisk

Detaljer rundt aksjonen og drapet på bin Laden har vært vanskelige å få på det rene, og flere av de første opplysningene ble senere trukket tilbake. Blant dem var påstander om at bin Laden brukte en kvinne som levende skjold, og at han skjøt mot soldatene.

Les: Rykteflom i pakistanske medier

– For å være ærlig tror jeg ikke han hadde tid til å si noen ting. Det var skuddvekslinger hele veien gjennom eiendommen, og da de kom til tredje etasje og fant bin Laden, tror jeg det var en avgjørelse som måtte tas i løpet av et brøkdels sekund, sier han.

Presidenten fikk ikke vite at aksjonen var en suksess før han hørte ordet «Geronimo», kodeordet for bin Laden, på radiosambandet.

Les også: Indianere krever en unnskyldning

Video Osamas hus i Abbottabad i Pakistan

VIDEO: Se Osama bin Ladens skjulested i Abbottabad i Pakistan.

– Kunne ikke ta noen sjanser

Avisforside med Osama bin Laden

Pakistansk avisforside etter drapet på bin Laden.

Foto: Arif Ali / Afp

Mangelen på bilder av raidet og bin Ladens døde kropp har ført til mange ulike teorier om hva som faktisk skjedde i huset.

Les: «Krigståke» eller propaganda?

Ifølge pakistanske myndigheter hevder en av bin Ladens døtre at faren hennes ble pågrepet i live før han ble drept, og amerikanske myndigheter har bekreftet at bin Laden ikke var væpnet .

Senator Dianne Feinstein, som leder Senatets etterretningskomité, sier til CNN at bin Laden ble skutt i brystet og hodet.

Hun insisterer på at bin Laden var i ferd med å gripe til våpen, og at soldatene ikke kunne ta noen sjanser.

Les: – Ingen tvil at det var bin Laden

Etterlyser bildebevis

ifølge amerikanske myndigheter ble liket av bin Laden senket ned i sjøen, og president Obama har fått kjeft for å ikke fremlegge noen konkrete bevis for at Al Qaida-lederen er død.

Leon Panetta har også tidligere tatt til orde for å vise frem bildene for å unngå konspirasjonsteorier.

Obama bestemte seg i går for at bildene av bin Laden ikke vil bli offentliggjort .

– Vi er sikre på at det er ham. Vi har tatt DNA-tester, så det er ingen tvil om at vi drepte Osama bin Laden. Det er viktig for oss at bilder av en som er skutt i hodet ikke flyter rundt, vi legger ikke fram slike ting som trofeer, sa Obama.

Les også: – Obama kan bli tvunget til å frigi bin Laden-bildene

Les også: Osamas datter (12): – Han ble henrettet foran familien

Video Det hvite hus beskriver drapet på bin Laden

VIDEO: Det hvite hus beskriver drapet på bin Laden.

SISTE NYTT

Siste nytt