– Obama kan bli tvunget til å frigi bin Laden-bildene

Den amerikanske offentlighetsloven kan sørge for at president Barack Obama ikke har noe annet valg enn å publisere bildene av Osama bin Ladens lik.

President Barack Obama

President Obama kan bli tvunget til å frigi bilder av bin Ladens lik, mener flere amerikanske jurister.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Det hvite hus kunngjorde i kveld norsk tid at de likevel ikke kommer til å frigi bildene av Al Qaida-lederen Osama bin Ladens lik.

Bare noen timer senere publiserte nyhetsbyrået Reuters blodige bilder av tre døde menn som skal ha oppholdt seg i huset sammen med Osama bin Laden, én av dem angivelig bin Ladens sønn.

Men fotobeviset av at bin Laden selv er død, er det foreløpige kun Obama-administrasjonen og noen få innvidde senatorer og kongressmedlemmer som har sett med egne øyne.

Kan klage

Det amerikanske nyhetsnettstedet gawker.com har snakket med den tidligere sjefen for justisdepartementets informasjon- og personvernsetat, Daniel Metcalfe som derimot sier det er gode sjanser for at Obama blir nødt til å gjøre om på sin beslutning om å holde bildene av avdøde Osama bin Laden skjult for offentligheten.

Det kan bli realiteten dersom noen sender inn en klage med bakgrunn i den amerikanske offentlighetsloven «Freedom of information act» (FOIA).

– Hvis noen sender en FOIA-klage for å få innsyn i bildet, og myndighetene ikke har klassifisert det korrekt, tror jeg myndighetene vil tape, sier Metcalfe til nettstedet.

– Har ingen hjemmel

Ifølge FOIA kan alle myndighetsorganer, med unntak av Det hvite hus, bli bedt om å utlevere materiale som dokumenter og bilder, dersom det ikke er finnes grunner for å holde informasjonen tilbake som er hjemlet i loven.

Siden bildet etter all sannsynlighet er tatt av de amerikanske spesialstyrkene Navy Seal på oppdrag for CIA og forsvarsdepartementets spesialkommando, omfattes de av FOIA i egenskap av å være myndighetsorganer.

Metcalfe mener også det ikke foreligger noen spesielt god hjemmel i FOIA for å holde bildene tilbake.

Privatlivets fred

Et annet alternativ for myndighetene er å nekte innsyn i bildene av Osama bin Ladens av hensyn til privatlivets fred og hans etterlatte.

Men Obama er trolig lite lysten på å gå rettens vei for å sikre privatlivets fred for Osama bin Ladens familiemedlemmer, tror Kel McClanahan i advokatfirmaet National Security Counselors.

Daniel Metcalfe tror Obamas beste mulighet vil være å hemmeligstemple bildene, men problemet er at han må ha en god grunn for at de ikke kan frigis.

– Det kan bli hemmeligstemplet i stor skala, det vil si at alle bildene på digitalkameraet hemmeligstemples fordi de ble tatt under en topphemmelig operasjon. Men jeg kan ikke forestille meg at ett enkelt bilde av Osama bin Laden kan bli hemmeligstemplet alene, sier Metcalfe til gawker.com.

Rikets sikkerhet

Obama sier ifølge intervjuet med 60 minutes som etter planen skal sendes lørdag, at hensynet til å ikke oppildne til voldelige reaksjoner i Midtøsten er den tungtveiende årsaken til at han ikke vil publisere bildene.

Obama kan altså hevde at han holder bildene tilbake av hensynet til rikets sikkerhet, men også der kan han støte på problemer, mener juristene nettstedet har snakket med.

For i så fall måtte Navy Seals offensiv mot Osama bin Laden ha vært en dekkoperasjon eller et etteretningsoppdrag, men siden informasjonen fra oppdraget var tiltenkt offentligheten kan det ikke karakteriseres som dette, hevder de.

Må slette alle kopier

Den beste løsningen for Obama å unngå offentlighetsloven kan være om alle kopier av bildene som befinner seg utenfor Det hvite hus blir slettet.

Men det kan by på utfordringer, siden bildet trolig har etterlatt seg et stort digitalt fotavtrykk fra Navy Seals-soldatenes digitalkamera via ulike myndighetsservere, CIA og Forsvarsdepartementet for så å ende opp på datamaskinene i Det hvite hus.

Alle kopier som eventuelt fortsatt ligger igjen på disse datamaskinene er omfattet av FOI, og kan dermed begjæres utlevert av hvem som helst.

SISTE NYTT

Siste nytt