Rykteflom i pakistanske medier

ABBOTTABAD/OSLO (NRK) I pakistanske medier florerer det av rykter og spekulasjoner etter at amerikanske elitesoldater tok livet av Al Qaida-leder Osama bin Laden.

Pakistansk aviser dagen etter Osama bin Ladens død

En mann ser på forsiden av en pakistansk avis dagen etter at Al Qaida-leder Osama bin Laden ble drept av amerikanske elitesoldater.

Foto: Arif Ali / Afp

Drapet av bin Laden vies stor oppmerksomhet i mediene blant annet fordi amerikanske elitesoldater har operert på pakistansk jord uten at de ga beskjed til verken forsvarsledelsen, etterretningstjenestene eller Pakistans regjering.

– Ni barn funnet bundet på hender og føtter

Det trykkes også en del spekulasjoner og rykter om hva som foregikk under aksjonen mot bin Ladens skjulested i Abbottabad, rett og slett fordi det kommer så godt som ingen informasjon fra myndighetene.

Spekulasjonene går blant annet på at det pakistanske militæret skal ha funnet døde barn etter at de amerikanske soldatene raidet huset som skjulte bin Laden. Det skrives også at opp til ni barn skal ha blitt funnet i live, bundet på hender og ben.

Folk i bin Ladens nabolag i Abbottabad forteller til NRK at mange, særlig barn, er traumatiserte etter angrepet mot Al Qaida-lederens skjulested. I dag har myndighetene trappet opp sikkerheten i bin Ladens nabolag i Abbottabad, og over 300 væpnede politimenn vokter inngangene til huset.

– Hvem vet hva som skjer i Pakistan

Men er det sannhet i medienes spekulasjoner og rykter? Akkurat nå er det vanskelig å si hva som er sant eller ei. Det som er sikkert er at kilder hos pakistanerne og hos amerikanerne oppførerer seg forskjellig, og informasjonen er lite koordinert.

Mens amerikanerne sier at de har klart å ta bin Laden på egen hånd, føler mange pakistanere at suvereniteten er krenket på grunn av denne aksjonen. Og pakistanske myndigheter har til nå nølt med å si noe som helst.

Det er vedt å merke seg at det er vanskelig å verifisere ryktene som florerer i Pakistan. Kildene som brukes er skjulte, og det er få medier utenfor Pakistan som går like langt.

Den pakistanske regjeringen sier lite, men innrømmer at den har tabbet seg ut ved å ikke oppdage bin Ladens skjulested selv. Kommentatorene i Pakistan spør seg nå hva slags regjering landet har, og hvor nasjonalfølelsen er.

De spør også hvordan det kan ha seg at amerikanske soldater fritt kan operere i pakistanske områder uten at noen vet om det. Kommentarene er krasse.

Lokalbefolkningen i Abbottabad er forteller NRK at de er oppgitt, skuffet, lei seg, frustrerte og sinte over at de verken fikk informasjon i forkant av aksjonen eller i etterpå. Attpåtil sier både statsministeren og presidenten at de ikke visste noe om aksjonen - så hvem er det som vet hva som foregår i landet?

Video NRKs reporter Atta Ansari rapporterer fra Abbottabad

Tirsdag 4. mai 2011: NRKs reporter Atta Ansari rapporterer fra Abbottabad i Dagsrevyen.

Bashir: Vi tipset USA i 2009

Statssekretær Salman Bashir i det pakistanske utenriksdepartementet sier onsdag at Pakistan allerede i 2009 varslet amerikansk etterretning om at de mistenkte at bin Laden holdt til i akkurat dette huset i Abbottabad.

Han legger til at det ikke var det eneste stedet som var et mulig skjulested for Al Qaida-lederen, men at det på den tiden også var «millioner av andre steder han kunne være».

Bashir er ikke glad for CIA-sjef Leon Panettas kommentar om hvorfor pakistanske myndigheter ikke ble informert om aksjonen i forkant.

– Jeg vet at vi har hjulpet USA og CIA i kampen mot terror. Og når vi snakker om suksess i kampen mot terror har Pakistan spilt en avgjørende rolle. Så det er foruroligende å høre kommentarer som dette, sier Bashir.

SISTE NYTT

Siste nytt