Osamas datter (12): – Han ble henrettet foran familien

Gjorde ikke motstand, ifølge avhør av Osamas barn.

Islamister tviler på Osama bin Ladens død
Foto: STR / Reuters

Osama bin Laden skal ha blitt tatt i live av de amerikanske soldatene, og deretter henrettet med et skudd i hodet foran sin egen familie. Det sier tjenestemenn for pakistanske sikkerhetstjenester, som onsdag friga detaljer fra avhøret av Osama bin Ladens 12 år gamle datter, melder den arabiske nyhetsorganisasjonen Al Arabiya.

16 personer ble pågrepet av pakistanske sikkerhetsstyrker i bin Ladens bolig etter stormingen. Blant dem var to kvinner og seks barn i alderen to til tolv år.

De amerikanske soldatene skal ha henrettet bin Laden kort tid etter at de stormet boligen i Bilal Town i Abbottabad i Pakistan. Avhørene bekrefter at bin Laden ikke var bevæpnet, og ingen i boligen skal ha løsnet skudd mot amerikanerne.

LES OGSÅ: USA vil frigi bilder av bin Laden
LES OGSÅ: Osama bin Ladens villa sperret av

Det har tidligere vært spekulert i om aksjonen mot Al-Qaidalederen var en ren henrettelse. Det hvite hus har bekreftet at bin Laden ikke var bevæpnet, men at han gjorde motstand.

Uansett var det gitt en ordre om å henrette bin Laden fra CIA-sjef Leon Panetta. Det bekreftet han selv under et intervju for TV-kanalen PBS i går.

– Kunne ikke vite om det var eksplosiver i huset

Talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, sa i går at de amerikanske styrkene ville tatt ham til fange om han hevet armene og ga seg.

LES OGSÅ: – Fant bin Ladens testamente
LES OGSÅ: Bush takker nei til bin Laden-markering i New York

– Men det gjorde han ikke. Han gjorde motstand, og soldatene kunne ikke vite om han hadde rigget huset med eksplosiver. Soldatene så bevegelser som utgjorde en trussel mot dem, og de skjøt, sa han, ifølge avisa Washington Post.

Ifølge det store flertallet eksperter er det hevet over enhver tvil at amerikanske myndigheter er langt mer fornøyd med at bin Laden ble drept, fjernet og begravet til sjøs.

LES OGSÅ: – Det er lett å skjønne hvorfor amerikanerne har tenkt seg at en død bin Laden er bedre
SE NETT-TV: KUNNE USA TATT BIN LADEN LEVENDE, OG HVORFOR GJORDE DE IKKE DET?

– Svært problematisk

Gro Nystuen, seniorpartner ved International Law and Policy Institute (ILPI) og ekspert på krigens folkerett og menneskerettigheter, mener det at bin Laden var ubevæpnet ikke nødvendigvis endrer bildet rent folkerettslig.

– Det springende punktet er om planen var å pågripe ham. Var planen utelukkende å drepe ham, er det svært problematisk, sa hun til NRK i går.

– Hvis Osama bin Laden ble skutt uten en intensjon om eller et forsøk på pågripelse, er det en ikke-rettslig henrettelse. Da er det et åpenbart brudd på menneskerettighetene. Man kan ikke sette vanlige rettsprinsipper til side bare fordi det er snakk om en kjent terrorist, sier Nystuen.

LES OGSÅ: PST overvakar meir etter Osama-drap
LES OGSÅ: – Fant bin Ladens testamente

SISTE NYTT

Siste nytt