Derfor offentliggjør ikke USA bildene av bin Laden

– Det vil alltid være noen som benekter at bin Laden er drept, men faktum er at dere ikke kommer til å se bin Laden gå på denne jorden igjen, sier USAs president Barack Obama til CBS-programmet «60 Minutes».

Video a349c50c-c8c4-4f11-9bd0-b9e9df7b1338.jpg

Obamas pressetalsmann James Carney forklarer hvorfor bildene av bin Laden ikke offentliggjøres.

Like før Det hvite hus' daglige pressebrief ble det kjent at Obama ikke ønsker at bildene av avdøde Osama bin Laden skal offentliggjøres.

I et opptak med CBS-programmet «60 Minutes» avslørte presidenten nyheten. Derfor startet Obamas pressetalsmann, James Carney, briefen fra Det hvite hus med å forklare presidenten avgjørelse.

– Vi er sikre på at det er ham. Vi har tatt DNA-tester, så det er ingen tvil om at vi drepte Osama bin Laden. Det er viktig for oss at bilder av noen som er skudd i hodet ikke flyter rundt, sa presidenten til CBS.

I intervjuet understreket presidenten at USA ikke ønsker å bidra til å sette bilder i omløp som kan føre til mer vold eller bli brukt som propaganda.

– Det er ikke sånn vi er. Vi legger ikke fram slike ting som trofeer, sier han.

Hensyn til sikkerhet

Montasje av det falske bildet av en død Osama bin Laden og et bilde fra 1998

Montasje av det falske bildet av en død Osama bin Laden og et bilde fra 1998.

Foto: Scanpix/Reuters

Bin Laden ble drept av amerikanske Navy Seal-soldater natt til mandag i den pakistanske byen Abbottabad.

Amerikanske myndigheter har tidligere denne uken sagt at de vurderte å gi ut minst ett bilde av terrorlederen, men dette har altså president Obama sagt nei.

– Det er ikke i vår i sikkerhetspolitiske interesse å offentliggjøre slike bilder. Første prioritet er sikkerheten til amerikanere hjemme og ute, sa Carney.

– Osama bin Laden var ikke en muslimsk leder, han var en massemorder, understreker han videre.

Det skal ha vært mye diskusjon rundt spørsmålet i Det hvite hus. Både forsvarsminister Robert Gates og utenriksminister Hillary Clinton var bekymret for hva en offentliggjøring kunne føre til, ifølge TV-kanalen ABC.

Men Obama sier at det var full enighet om å ikke offentliggjøre bildene.

Flere bilder

Angivelig skal det ha blitt tatt flere bilder av bin Laden etter hans død. Blant annet under begravelsen på havet og rett etter at han var skutt og drept av amerikanske spesialstyrker.

Bildet som best identifiserer ham, skal være såpass støtende at myndighetene tror det vil være vanskelig for vestlige medier å trykke det. Osama ble skutt i hodet, og det blodige bildet viser angivelig kulehullet over avdødes venstre øyenbryn.

Senator fikk se bildet

Senator Kelly Ayotte har sett bilde av avdøde bin Laden.

Senator Kelly Ayotte har sett bilde av avdøde bin Laden.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Den republikanske senatoren Kelly Ayotte fra New Hampshire gikk tidligere i kveld ut og fortalte at hun har sett ett av bildene.

– Det var et bilde av bin Ladens ansikt, og jeg kan bekrefte at det var ham, sier Ayotte til nyhetsbyrået Reuters. Hun ønsker at bildene blir frigitt, slik at man får stagget konspirasjonsteoriene.

Den republikanske kongressmannen Mike Rogers har også sett bildene, men ønsker derimot ikke at de skal offentliggjøres.

– Konspirasjonsteoretikere verden over vil uansett hevde at bildene er manipulert likevel og det er en risiko for at bildene kun vil bidra til å fyre opp stemningen i Midtøsten, sier Rogers ifølge NBC.

Burde publisert bildene

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken sier amerikanerne hadde hatt mye å tjene på å legge fram bildene av Osama bin Laden.

Harpviken sier at han tror det var en uklok avgjørelse å ikke frigi bildene.

– Det vil fortsatt være en del mennesker i verden som ønsker å se et definitivt bevismateriale. Jeg tror de ville hatt mye å tjene på å legge dem fram, sier Harpviken.

SISTE NYTT

Siste nytt