Nordkoreansk delegasjon møtt av demonstrasjoner på OL-besøk

Høytstående delegater fra Nord-Korea, ledet av kontroversiell general, har nå ankommet Sør-Korea for OLs avslutningsseremoni.

Protester

VILLE HINDRE DEM OVER GRENSEN: Sørkoreanske protestanter brenner det nordkoreanske flagget og bilde av den tidligere nordkoreanske etterretningssjefen Kim Yong-chol.

Foto: Joseph Chung / AFP

Men ikke alle satte like stor pris på det nordkoreanske besøket.

Da den omstridte generalen Kim Yong-chol entret OL-verten med en delegasjon på åtte medlemmer, var det flere sørkoreanere som reagerte, skriver den britiske kringkasteren BBC.

Flere holdt opp plakater og bannere hvor Yong-chol var avbildet med et stort kryss over ansiktet. Andre satte fyr på det nordkoreanske flagget.

Beskyldt for drap på 46 mennesker

Delegasjonen er i Sør-Korea for å overvære avslutningsseremonien under det pågående vinter-OL, og det er ikke uten grunn at generalen er upopulær blant demonstrantene.

Vice chairman of the North Korean ruling party's central committee Kim Yong Chol arrives at his hotel in Seoul

KONTROVERSIELL: Viseformann i Det koreanske arbeiderpartiet Kim Yong-chol.

Foto: Handout / Reuters

Kim Yong-chol er beskyldt for å torpedere et sørkoreansk krigsskip i 2010, noe som førte til at 46 sjømenn mistet livet.

72-åringen har også tidligere ledet Nord-Koreas etterretningstjeneste, hvor han ledet oppdrag for utenlandsk spionasjene og en rekke cyberangrep, skriver The Guardian.

Selv nekter Pyongyang for at de har vært innblandet i noen av forholdene.

Det er blant annet ofrenes familier og pårørende som har holdt protestene, hvor de prøvde å forhindre at generalen krysset landegrensen.

I dag leder Yong-chol sentralkomiteen i landets ledende kommunistiske parti, Koreas arbeiderparti, som blant annet innebærer ansvaret for landets atomvåpenprogram og diplomatiske avgjørelser innen USA-spørsmål.

South Korean people attend a protest opposing Vice chairman of the North Korean ruling party's central committee Kim Yong Chol on the Grand Unification bridge, south of the demilitarized zone in Paju

2010-HENDELSE: Demonstrantene vil ikke ha Yong-chol inn i landet grunnet at han skal ha ledet et angrep på et sørkoreansk krigsskip i 2010. 46 mennesker skal ha blitt drept i angrepet.

Foto: Handout / Reuters

Bedre forhold – eller?

Delegasjonen kommer på besøk under et OL hvor forholdet til nabolandet har vært bedre enn tidligere.

Forrige gang Sør-Korea holdt OL, i 1988, var retorikken hard og nordkoreanske agenter sprengte et fly i luften.

I år marsjerte de to nasjonene under samme flagg da OL-åpnet, og de deltok også i vinterlekene med et felles koreansk ishockeylag. Dette er første gang et felleslag fra de to nasjonene deltar i et OL.

Likevel hevder eksperter at den siste utviklingen ikke vil kunne sette en stopper for de underliggende spenningene, skriver BBC.

OLYMPICS-2018-ICEH-W-SWI-COR/

FELLES LAG: Under vinter-OL i år samlet Nord- og Sør-Korea seg i et felles ishockeylag for kvinner. Dette er første gang de to landene har deltatt som et felles lag under OL

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Dette spesielt grunnet Nord-Koreas flere atom- og missiltester i fjor.

Sør-Korea har også tette samtaler med USA, som nylig har innført de «strengeste sanksjonene noensinne» mot atommakten. President Donald Trumps datter, Ivanka Trump var også nylig i Sør-Korea for å legge et ytterligere press mot Nord-Korea.

Halvøyen har vært delt siden Korea-krigen i 1950-1953, og de to landene har siden dette aldri signert noen fredstraktat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt