Hopp til innhold

Lik ligger strødd i gatene

Røde Kors trygler om en pause i krigen i Jemen for å hjelpe sivilbefolkningen. Natt til søndag fortsatte de saudi-ledede flyangrepene mot hovedstaden Sana.

Jemen graver

Jemenitter i landsbyen Bani Matar graver for å gjøre plass til de mange drepte etter de Saudi-ledede luftangrepene mot landet de siste dagene. Over 500 sivile skal være drept under militæroffensiven så langt.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Saudi-Arabia og allierte land har i halvannen uke bombet Houthi-opprørere i nabolandet Jemen. Flyplasser er stengt, og tilgangen til havnene er begrenset, noe som gjør det svært vanskelig for hjelpesendinger å nå fram.

Sykehusene som behandler de sårede, er i ferd med å gå tomme for medisiner, og lik ligger strødd i gatene i havnebyen Aden, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC. Foreløpig har deres oppfordring om en humanitær pause falt på døve ører.

Hjelpen vil komme til Jemen når forholdene tillater det, svarer den saudi-ledede alliansen.

– Den humanitære operasjonen er en del av jobben vår, en del av vårt ansvar, sa oberst Ahmed Assiri sent lørdag kveld.

Jemen luftangrep

Han står i ruinene til det som var et hjem i utkanten av Sanaa 4. april, etter over en uke med Saudi-ledede luftangrep. Røde Kors trygler om en pause i krigen i Jemen for å hjelpe sivilbefolkningen.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Frykter katastrofe

ICRC har bedt alle partene i konflikten om øyeblikkelig å ta en pause i krigshandlingene i ett døgn slik at nødhjelpssendingene kan leveres.

FN har advart om at befolkningen kan stå overfor en humanitær katastrofe, og Sikkerhetsrådet diskuterte lørdag situasjonen etter at Russland har tatt til orde for en humanitær pause i luftangrepene i Jemen.

Oberst Ahmed Assiri sier at hjelpen vil komme når Saudi-Arabia og dets allierte er i stand til å legge forholdene til rette slik at hjelpen vil gagne befolkningen. De krever at hjelpesendingene ikke forstyrrer militæroperasjonen, at hjelpearbeidere ikke er i fare, og at forsyningene ikke havner i feil hender.

– Vi vil ikke forsyne militsene, sier obersten.

Jemen

En liten gutt tørker tårene i landsbyen Okash utenfor Sanaa. FN advarer om at befolkningen kan stå overfor en humanitær katastrofe.

Foto: MOHAMED AL-SAYAGHI / Reuters

Sikkerhetsrådet diskuterer

Russerne har de siste dagene hatt problemer med å hente sine landsmenn ut av det krigsherjede landet. Men Moskva ser ikke ut til å få gjennomslag i Sikkerhetsrådet for kravet om en humanitær våpenstillstand med det første.

– Rådets medlemmer trenger mer tid til å vurdere det russiske forslaget, sier Jordans FN-ambassadør Dina Kawar etter at Sikkerhetsrådet diskuterte saken i et to timer langt, hasteinnkalt møte.

– Vi håper at vi kan legge fram noe på mandag, tilføyer Kawar, som leder FNs sikkerhetsråd i april.

Jemen

Medlemmer av separatistgruppen Southern Movement ved en stridsvogn i en bydel av Aden 3. april, der kampene fortsetter.

Foto: SALEH AL-OBEIDI / Afp

Harde kamper i Aden

De to siste ukene er minst 519 sivile drept i forbindelse med kampene i Jemen, ifølge FN. Titusenvis er blitt flyktninger i eget land, og det er mangel på både mat, vann og drivstoff.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over hovedstaden Sana i februar. Siden har militsen tatt kontroll over store deler av det fattige landet. Opprørerne inntok tidligere denne uka den viktige havnebyen Aden sør i landet, tross omfattende bombing fra Saudi-Arabia og dets allierte.

Harde kamper pågår fortsatt i Aden, og det er ingen tegn til at kampene verken der eller andre steder i landet er i ferd med å avta.

SISTE NYTT

Siste nytt