Hopp til innhold

Houthi-militsen har tatt makten i Jemen

Samarbeidsorganisasjonen for Golflandene (GCC) fordømmer Houthi-militsens maktovertakelse i Jemen og kaller den et kupp. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er viktig at president Hadi får tilbake makten i landet.

Mohammed Houthi, en leder i Houthi-gruppens militære fløy på en stadion i Sanaa

Mohammed Houthi, en leder i Houthi-gruppens militære fløy, på en samling for Houthi-følgere på en stadion i Sanaa, 7. februar 2015. Lederen av Houthi-gruppen, Abdel Malik al-Houthi, sa lørdag at han er åpen for samarbeid med andre partier.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Den sjiamuslimske bevegelsen sier de er åpne for å samarbeide med andre politiske partier etter å ha tatt makten i landet og oppløst nasjonalforsamlingen, melder NTB.

– Vår hånd er rakt ut til alle politiske partier i landet, vi er åpne for partnerskap, samarbeid og brorskap. Nå har vi alle et ansvar for å bygge og ikke ødelegge, sa Abdel Malik al-houthi, leder for den sjiamuslimske bevegelsen, i en TV-sendt tale.

Houthi-militsen, som støttes av Iran, invaderte hovedstaden Sanaa i september. I januar inntok den presidentpalasset, noe som førte til at både landet president og statsminister gikk av.

Fredag oppløste bevegelsen nasjonalforsamlingen og varslet at den vil nedsette et presidentråd med fem medlemmer som skal styre landet i en overgangsperiode.

En soldat holder vakt ved en veisperring etter en eksplosjon i Sanaa

En soldat holder vakt ved en veisperring etter at en bombe eksploderte utenfor det republikanske palasset i den jemenittiske hovedstaden Sanaa lørdag og såret tre soldater som voktet det, ifølge Reuters. Angrepet kom en dag etter at Houthi-gruppen oppløste parlamentet og formelt tok makten i landet.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

– Houthi-militsens maktovertakelse et kupp

Houthienes maktovertakelse møter sterk kritikk fra Washington, FN og nabo-golfstatene, skriver Al Jazeera.

– Houthi-kuppet markerer en alvorlig og uakseptabel opptrapping som truer Jemens sikkerhet, stabilitet og territorielle integritet, kunngjorde Samarbeidsorganisasjonen for Golflandene (GCC) lørdag.

En amerikansk tjenestemann sa etter at utenriksminister John Kerry møtte lederne av Jemens Golf-naboer i München lørdag, at hverken USA eller GCC «er enig» med Houthi-militsens presidentråd. FNs sikkerhetsråd sier det kan bli aktuelt med sanksjoner.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier etter samtaler med Saudi-Arabias kong Salman søndag, at det er svært viktig at president Hadi får igjen makten i Jemen.

Tawakul Karman i sitt Nobel-foredrag

Fredsprisvinner Tawakkul Karman mener at erklæringen om maktovertagelsen ikke kan være gyldig. Her forografert under hennes Nobel-foredrag i Oslo rådhus i 2011.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Tusenvis protesterer

Lørdag eksploderte en bombe utenfor palasset som tidligere fungerte som statsministerbolig, men som nå huser Mohammed al-Houthi, en viktig leder i Houthi-militsen.

Samme dag samlet tusenvis av mennesker seg til demonstrasjoner i tre byer sentralt i landet.

I hovedstaden Sanaa sørget militsen for å spre flere titalls aktivister ved å skyte i luften. Aktivistene hadde samlet seg ved byens universitet.

I den oljerike provinsen Maarib, sa en talsmann for innflytelsesrike sunnimuslimske stammer til nyhetsbyrået AFP at de har avvist kuppet.

Fredsprisvinner Tawakkul Karman sa at erklæringen om maktovertagelsen ikke kan være gyldig, og forventer folk kjemper mot Houthi-kuppet, og frigjør hovedstaden.

Fallet til den vest-vennlige og vestlig støttede regjeringen til president Abd-Rabbu Mansour Hadi øker frykten for kaos i Jemen, også på grunn av landets strategiske plassering ved siden av oljegiganten Saudi-Arabia og som et viktig nøkkelpunkt for skipstrafikk fra Suezkanalen til Gulfen.

SISTE NYTT

Siste nytt