Støttegruppe: Huset til Shaimaa i Jemen bombet

– Både Shaimaa og familien hennes er utrolig redde og frykter fremtiden, sier Naciye Øzturk som leder for støttegruppen til Lillesands-familien som har blitt deportert til krigsherjede Jemen.

To soldater ved et luftvernvåpen i den jemenittiske byen Saada tirsdag

To soldater ved et luftvernvåpen i den jemenittiske byen Saada tirsdag

Foto: STRINGER / Reuters

Huset til asylbarnet Shaimaa Yusuf (11) og hennes familie fra Lillesand, som i november i fjor ble sendt til Jemen etter sju år i Norge, er bombet, opplyser støttegruppen hennes.

Ikke kontakt på fem dager

Huset ble bombet tirsdag, opplyser leder Naciye Øzturk i den norske støttegruppen til Bergens Tidende. I går var det fem dager siden Shaimaas støttegruppe i Lillesand hadde snakket med den deporterte familien. I dag forteller hun at familiens hus har blitt bombet og at de har rømt til en venns hus utenfor Jemens hovedstad Sanaa.

Hun forteller at en venn av familien tirsdag oppsøkte nabolaget i Jemens hovedstad Sana der Yusufs families hus ligger. Vennen fant ikke døde mennesker, men fortalte at alle som bodde i nabolaget hadde flyktet.

– Huset ble bombet i går. Det var en venn av familien som fortalte at alle vinduene var sprengt. Familien føler seg ikke trygge i Sanaa. Der de er nå, føler de seg heller ikke trygge. De bor i ett rom, og der sover de og spiser de og lager mat samtidig, sier Øzturk til NRK.

Øzturk var i dag tidlig i kontakt med Shaimaas mor, Afrah Yusuf, via nettelefon.

Familien oppholder seg litt utenfor hovedstaden Sana, men vurderer å dra lenger ut på landet.

– Hun sa ikke noe om hva de tenker om fremtiden. Hun sa bare at hun ber om at det skal gå greit med seg og barna. De føler ingen trygghet, de har det helt forferdelig forteller Øzturk.

– Veldig usikre

Øzturk sier norske myndigheter visste at de sendte et barn tilbake til et krigsherjet land.

– Nå må noen våkne og finne Shaimaa, og få henne og familien trygt tilbake til Norge, sier hun.

Så sent som mandag kostet et flyangrep på en flyktningleir i Jemen 40 mennesker livet, og rundt 200 mennesker ble såret. Tirsdag opplyste FNs barnefond UNICEF at 62 barn er drept og 30 såret i kampene den siste uka.