NRK Meny
Normal

Al-Qaida stormet fengsel i Jemen

Al-Qaida har stormet et fengsel sørøst i Jemen og løslatt over hundre innsatte. En av topplederne i Al-Qaida på den arabiske halvøy som var fengslet skal være på frifot, opplyser nyhetsbyrået AFP.

Houthi

Houthi-tilhengere demonstrerer i Sanaa 1. april mot den Saudi-ledede militæroffensiven i landet. En rekke eksperter har advart om at Saudi-Arabia og dets allierte i praksis havner på samme side som Al-Qaida og IS ved å gå til krig mot Houthi-bevegelsen i nabolandet Jemen.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Over hundre innsatte skal være på frifot etter at Al-Qaida stormet et fengsel sørøst i Jemen torsdag. En av de fengslede som nå er på frifot skal være Khalid Batarfi, en av topplederne i Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). Han har sittet fengslet i over fire år.

Sanaa

I Sanaa er ødeleggelsene store etter en ukes luftangrep. Frykten for de siviles sikkerhet er stor flere steder i landet, spesielt i Aden der kampene nå pågår for fullt på bakken.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Advarte om at offensiven kunne styrke Al-Qaida

Saudi-Arabia har den siste uken ledet en militæroffensiv mot Houthi-militsen i landet, som inntok hovedstaden Sanaa i fjor høst og har rykket frem i store deler av landet siden.

Houthi-militsen støtter tidligere president Ali Abdullah Saleh, og oppløste i januar nasjonalforsamlingen.

Jemens internasjonalt anerkjente president Abd-Rabbu Mansour Hadi ble satt i husarrest, men flyktet sørover til Aden i februar og forlot landet i forrige uke.

En rekke eksperter har advart om at Saudi-Arabia og dets allierte i praksis havner på samme side som Al-Qaida og IS ved å gå til krig mot Houthi-bevegelsen i nabolandet Jemen.

– Al-Qaida på den arabiske halvøy kan bli en vinner, sa Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen til NTB da offensiven startet.

India Yemen

Utenlandske statsborgere har blitt evakuert fra Jemen de siste dagene i frykt for borgerkrig. Her ankommer en indisk familie Mumbai 2. april.

Foto: Rafiq Maqbool / Ap

Slo til da Houthiene var drevet ut

Det skal være fengselet al-Mukalla, som ligger i Hadhramaut-provinsens hovedstad, som torsdag ble stormet. Det melder nyhetsbyrået AFP. Angrepet på fengselet kommer få timer etter at den Saudi-ledede koalisjonsstyrken bombet byen 1. april.

To fengselsbetjenter og fem innsatte skal ha blitt drept under stormingen, opplyser myndighetene til AFP.

Khalid Batarfi skal ha hatt en sentral rolle under kampene mellom regjeringsstyrker og Al-Qaida på den arabiske halvøy i 2011 og 2012, da opprørerne tok kontroll over store områder sør og øst i landet.

Benytter maktvakumet

Abd-Rabbu Mansour Hadi

President Abd-Rabbu Mansour Hadi forlot Jemen 26. mars og oppholder seg nå i Riyadh.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den Saudi-ledede militæroperasjonen har ført til ytterligere kaos i Jemen, og Al-Qaida benytter nå maktvakumet som har oppstått til å slå til flere steder. Vakter ved den lokale administrasjonen i Mukalla, samt en bank og politiets hovedkvarter i samme by, skal også ha blitt angrepet torsdag.

Harde kamper i Aden

Onsdag rykket Houthi-militsen, sammen med allierte i hæren, inn i sentrum av havnebyen Aden. Saudi-ledede luftangrep skal så i løpet av natten har klart å tvinge opprørerne på retrett i enkelte områder av byen.

I bydelen Crater fortsetter kampene på bakken torsdag formiddag. Flere hundre opprørssoldater deltar, utstyrt med stridsvogner og pansrede kjøretøy, opplyser kilder i området til nyhetsbyrået Reuters.

Flere titalls soldater skal ha gått i land i Aden torsdag, men hvilken nasjonalitet det skal være snakk om er foreløpig ikke bekreftet. Den Saudi-ledede koalisjonen hevder å ha kontroll i havområdet utenfor Aden, og president Abd-Rabbu Mansour Hadi har uttrykt at det kan bli nødvendig med bakkestyrker for å drive Houthi-bevegelsen ut.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt