Rømt Al Qaida-topp poserte i guvernørens palass

To dager etter at Al Qaida-toppen Khalid Batarfi rømte fra fengsel, poserer han inne i guvernørens palass i storbyen Mukalla.

Khalid Batarfi

Det er ikke kjent hvem som først la ut bildet på Twitter av en poserende Khalid Batarfi inne i guvernørpalasset i Mukalla.

Foto: Twitter

Khalid Batarfi

Khalid Batarfi poserer stående på Jemens flagg for å vise hva han mener om landet.

Foto: Twitter

Bildene som er lagt ut på Twitter er tydelig tatt for på vise at Al Qaida kontrollerer Mukalla og for å vise regjeringsstyrkenes hjelpeløshet.

På det ene bildet poserer Khalid Batarfi på en sofa med en maskinpistol i fanget mens han tilsynelatende gir ordre per telefon.

Det andre bildet er tydelig tatt for å vise hvor liten respekt Batarfi og Al Qaida har for Jemens regjering.

Han poserer stående på Jemens flagg med en finger i været, med en av lysekronene i guvernørpalasset over hodet.

Twitterbildene er blitt delt mange ganger i løpet av dagen. De er tydelig tatt av en med et godt forhold til Batarfi, men det er ikke kjent hvem som først publiserte dem.

Satt fengslet i fire år

Khalid Batarfi var en av nesten 300 som rømte da styrker fra Al Qaida inntok et fengsel i Mukalla torsdag morgen.

Batarfi hadde sittet fengslet i fire år, etter å ha blitt tatt under kampen med jemenittiske regjeringsstyrker i 2011.

Før han ble arrestert var Batarfi en av Al Qaidas ledende regionale kommandører, nettopp i områdene rundt Mukalla og var i en kort periode emir, skriver Telegraph.

Sunni-muslimske ekstremister har lenge stått sterkt i de sørøstre deler av Jemen og Al Qaida kontrollerer nå byen Mukalla med en halv million innbyggere.

Mukalla

Bilde av Mukalla fra april 2014. Al Qaida har nå nærmest full kontroll over byen med en halv million innbyggere.

Foto: FAWAZ AL-HAIDARI / AFP

Farligste grenen av Al Qaida

Al Qaida i Jemen kaller seg Al Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) og er regnet som den farligste grenen av Al Qaida.

Terrororganisasjonen har stått bak flere angrep de siste årene, både mot vestlige mål og mot mål i Saudi-Arabia.

AQAP har blant annet tatt på seg ansvaret for forsøket 1. juledag 2009 på å sprenge et fly i luften over Detroit ved hjelp av en bombe gjemt i underbuksen.

De to brødrene som angrep det franske satirebladet Charlie Hebdo i januar, Saïd og Chérif Kouachi sa begge til et øyenvitne at de var medlemmer i AQAP.

USA har i flere år rettet omfattende droneangrep mot AQAP; noe som begrenset deres mobilitet og synlighet.

Etter at en koalisjon ledet av Saudi-Arabia startet angrepet mot Jemen med kodenavnet «Operation Decisive Storm» 26. mars ser det ut til at AQAP har fått mer spillerom og nå opererer fritt i deler av landet.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt