NRK Meny
Normal

Karzai tilgir prins Harry

Afghanistans president Hamid Karzai mener prins Harry er ung og bør tilgis sine feil.

David Cameron og Hamid Karzai

Afghanistans president Hamid Karzai møtte i dag Storbritannias statsminister David Cameron. Selv betegner presidenten seg som en god venn av prins Charles.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Den afghanske presidenten besøker denne uken Storbritannia og Norge for å diskutere samarbeidet når de internasjonale styrkene til neste år trekker seg ut av landet.

I dag har han hatt møte med statsminister David Cameron og Pakistans statsminister Asif Ali Zardari i London, før han skal drikke te med prins Harrys far, prins Charles.

– Prins Harry er en ung mann, og vi pleier å tilgi unge menn når de gjør feil, svaret Karzai engelske journalister i dag, skriver The Guardian.

Yngste prinsen skapte overskrifter da han i slutten av januar sammenlignet sin krigsinnsats i Afghanistan med et dataspill. Og Taliban var raskt på banen og beskyldte Harry for å være mentalt syk.

Men prinsen får støtte av Karzai, som også ser på seg selv som en nær venn av hans far.

– Prins Charles er en gentleman, og en jeg har stor respekt for, sier Karzai til avisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Storbritannias prins Harry.

Storbritannias prins Harry er ferdig med sin andre periode i Afghanistan. Der han har vært andrepilot i et Apache angrepshelikopter ved Camp Bastion i Afghanistan.

Foto: JOHN STILLWELL / Afp

Fredsavtale i sikte

Karzai er i London for å gjennomføre samtaler om Afghanistans fremtid. Men uten et bedre forhold til naboen Pakistan mener britiske myndigheter fremtiden fortsatt vil være urolig.

Pakistan og Afghanistan har et svært anstrengt forhold. Pakistan var ett av få land som anerkjente det fundamentalistiske islamiststyret til Taliban, da de erobret makten i Afghanistan.

Det er en offentlig hemmelighet at restene av Taliban-styre, inkludert lederen mulla Omar, etter all sannsynlighet har tilhold i Pakistan, hvor også Al Qaida-lederen Osama bin Laden viste seg å være.

Spesielt det mektige pakistanske etterretningsvesenet ISI beskyldes for å spille et dobbeltspill, med både være alliert med Vesten samtidig som de beskytter grupper og personer som angriper både de som nå styrer Afghanistan og de vestlige styrkene i landet.

Det er bare noen uker siden president Hamid Karzai beskyldte pakistanerne for å stå bak attentatet mot landets etterretningssjef. Harde ord ble også rettet mot pakistanerne da Karzais utpekte fredsmegler overfor Taliban ble skutt.

Pakistan har stor frykt for at naboen og rivalen India skal få en bedre posisjon i Afghanistan, noe som vil påvirke maktforholdene i regionen. Da de sovjetiske styrkene trakk seg ut i 1989, fikk fraksjoner som Pakistan anser som «uvennlige» og ikke i deres interesser makten i Afghanistan, inntil Taliban kom.

På møtet i dag deltok for første gang etterretningssjefer og militære ledere fra begge land.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hamid Karzai, David Cameron og Asif Ali Zardari

I dag ble Hamid Karzai og Pakistans statsminister Asif Ali Zardari enige om et en fredsavtale skal tre i kraft i løpet av seks måneder.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

De to presidentene opplyste om at de er enige om å inngå en fredsavtale innen seks måneder.

– Alle sider forpliktet seg til å ta alle nødvendige skritt for å oppnå målet om en fredsavtale i løpet av de neste seks månedene, heter det i en kunngjøring fra den britiske statsministeren David Cameron.

Cameron sa Karzai og Zardari har blitt enige om et sterkere samarbeid enn tidligere. Han oppfordret også Taliban til å ta del i fredssamtalene.

Taliban og andre opprørsgrupper opererer på begge sider av grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Karzai har sagt det ikke er nok å få til en fredsavtale med Taliban alene, men at det er nødvendig å også ha samtaler med «eksterne elementer».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt