Taliban benekter at mulla Omar er drept

Afghansk media melder i dag at Taliban-leder mulla Omar ble drept i et angrep. Taliban tilbakeviser nyheten.

Mulla Omar

Det er veldig få bilder av mulla Omar, som det nå spekulers i om er drept i Pakistan.

Foto: Anonymous / AP

Den private TV-stasjonen TOLOnews i Afghanistan meldte mandag morgen at den sentrale Taliban-lederen var sporet opp og drept i Pakistan. Stasjonen viser til en anonym kilde i det afghanske sikkerhetsdirektoratet.

Omar skal ha blitt drept i Pakistan, på vei mellom Quetta og Nord-Waziristan. Dette tilbakevises av Taliban både i Pakistan og Afghanistan.

Ifølge en afghansk tjenestemann «forsvant Omar fra sitt skjulested» i byen Quetta i Pakistan for opptil fem dager siden, men han bekrefter ikke at Taliban-lederen er drept.

Rykter om dårlig helse

Meldingene om at Amir-ul-Moemineen (Omar) er drept, er falske. Han er i god behold, sier Taliban-talsmannen Qari Muhamad Yousaf til Afghan Islamic Press.

Også Taliban i Afghanistan avviser meldingene om at mulla Omar er drept, og en kilde i bevegelsen sier at Taliban-lederen befinner seg i Afghanistan.

– Omar er i Afghanistan og er frisk og sunn, sier Taliban-talsmann, Zabihullah Mujahid til nyhetsbyrået Reuters.

Det er i lengre tid versert rykter om en skrantende helse til den enøyde Taliban-lederen, men gang på gang har disse påstandene blitt tilbakevist av Taliban.

Tidligere i år meldte Washington Post at Omar ble fraktet til et sykehus i Karachi med hjerteinnfarkt av den pakistanske etterretningstjenesten ISI.

En lege påstod den gangen at Omar hadde pådratt seg en hjerneskade, og at han ikke kunne snakke. Dette ble også tilbakevist av Taliban.

– Pakistansk hjelp

Både før og i etterkant av drapet på Al Qaida-lederen Osama bin Laden har USA beskyldt den Pakistanske etterretningstjenesten for dobbeltspill, noe pakistanerne selv har tilbakevist.

ISI støttet både mulla Omar og Taliban-styret i Afghanistan på slutten av nittitallet, og Omar gikk i dekning da USA og de allierte invaderte landet i 2001.

Mulla Omar har, etter drapet på Osama bin Laden, vært verdens mest ettersøkte mann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt