Hopp til innhold

Konfliktene mellom India og Pakistan

Forholdet mellom naboene og erkefiendene Pakistan og India er fullt av skjær i sjøen.

Terrorangrepene i Mumbai november 2008

Etter 11. sepember-angrepet i 2001, var angrepet på Mumbai i 2008 det mest spektakulære terrorangrepet en sjokkert verden ble vitne til.

Foto: AFP/Lorenzo Tugnoli, REUTERS/Stringer (INDIA), Stringer/India, AFP/Indranil Mukherjee

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Gamle motsetninger

Roten til alt ondt i forholdet India- Pakistan ligger 64 år tilbake i tid, da den britiske kolonimakten trakk seg ut av sine koloniområder på det indiske subkontinentet.

Den gang var det uklart - helt til det siste - hva slags statsdannelser og hvilke grenser som skulle gjelde etter selvstendigheten.

Det britiske imperiet på subkontinentet besto den gang av mer enn 500 såkalte «prinsestater» med stor grad av indre selvstyre. Disse hadde en viss grad av samarbeid, men var underlagt britene i eksterne saker.

• Les: Er hun for pen for fred?

Indiske nasjonalister var meget aktive og la et enormt press på de viktigste prinsestatene for å få dem til å slutte seg til det som så ut til å bli et samlet India.

Ideen om en egen muslimsk stat, Pakistan, ble lansert sent, og den ble egentlig ikke ansett for å være svært sannsynlig før noen måneder før det skjedde, sommeren 1947.

Delingen førte til en enorm folkevandring. Millioner av muslimer flyktet fra India til det nye muslimske landet, mens hinduer som plutselig bodde i en muslimsk stat tok seg andre veien.

I ettertid regner historikere med at om lag 1 million mennesker mistet livet i forbindelse med «partition», som delingen kalles.

Fastlåst om Kashmir

I grensestaten Kashmir ønsket det muslimske flertallet i 1947 å bli en del av Pakistan, men maharajaen - eller prinsen - ville at Kashmir skulle bli en selvstendig stat.

Da muslimene i Kashmir gjorde opprør, trengte maharajaen hjelp. Han henvendte seg til India, som var villige til å bistå prinsen, på én betingelse, at han valgte side og lot Kashmir bli en del av India.

Det førte til den første krigen mellom de to ferske statene, og siden den gang har de vært erkefiender med en rekke kriger, konflikter og sammenstøt.

Kashmirske separatister har tatt seg over grensen til Pakistan, der de har fått våpenopplæring og annen trening. Så har de tatt seg tilbake til India og utført terrorhandlinger.

India har i dag flere hundretusen soldater i Kashmir, og det er i bestemte sammenhenger forbudt i India å gi uttrykk for at Kashmir «egentlig er pakistansk».

Området har vært delt i «en pakistansk okkupert del» og «det egentlige indiske Kashmir», som de sier i India. I tillegg okkuperte kineserne deler av det vestlige Kashmir i krigen mellom India og Kina i 1962.

Når internasjonale tidsskrifter som Newsweek og The Economist omtaler konflikten og viser kart med skraverte felt i andre farger for delene som er okkupert av Pakistan og Kina, blir kartene sensurert og overstemplet av indierne med en skriftelig korrigering.

India-Pakistan

Indisk og pakistansk grensepoliti hilser på hverandre i ået årlig rituale. Til vanlig er det svært spent langs Kontroll-linjen i Kashmir.

Foto: STR / Afp

Mumbai-terror

Den 26.november 2008 ble Mumbai angrepet av terrorister. Ti tungt væpnede, unge menn kom sjøveien fra Pakistan og angrep noen av de mest kjente, sivile landemerkene i Indias finansielle hovedstad.

Selve terroraksjonen varte i tre dager og 163 mennesker ble drept.

Én av terroristene, Ajmal Kasab, overlevde. Hans forklaringer, sammen med andre bevis, tyder på at den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI, sto bak finansieringen og planleggingen av aksjonen som ble gjennomført av Lashkar-e-Taiba.

Det er allment antatt i India at ISI også sto bak bombene som drepte mer enn 250 mennesker i Mumbai i mars 1993, terroraksjonene i august 2003 som krevde 52 menneskeliv og eksplosjonene i togvogner i juli 2006 da 187 passasjerer ble terrorofre.

Nå i sommer, den 13.juli ble Mumbai igjen rammet av bomber. Denne gang var det tre bomber. De krevde 25 liv.

Mumbai nærmer seg 1000 terrordrepte på 20 år, og mange flere tusen ofre når livsvarig skadde og varig lemlestede telles med.

For India er det et irritasjonsmoment og en provokasjon at navngitte, terrormistenkte pakistanere - med tette bånd til ISI og Lashkar og dermed de nevnte terroraksjonene - lever et ubekymret liv i Pakistan og går fritt omkring til tross for at India ved en hver anledning overleverer navnelister og krever fortgang i samarbeidet mot terror.

Samarbeidsproblemer

Kashmir og terror står på en hver dagsorden når politiske ledere fra de to land møtes. De var også en sentral del av samtalene da Pakistans utenriksminister Hina Khar møtte Indias utenriksminister S. M. Krishna.

Det har ikke vært holdt reelle politiske samtaler mellom de to land etter 26. november 2008.

Et forsøk på utenriksministernivå i fjor sommer endte i politisk katastrofe, men uformell kontakt mellom statssekretærene i de to landenes utenriksdepartementer når de har møtt hverandre på internasjonale konferanser i tredjeland, bidro til et bedret klima.

Det samme gjorde cricket-diplomatiet i forbindelse med cricket-VM i India tidligere i år.

At Pakistan fikk ny utenriksminister i forrige måned gjorde et nytt forsøk på nye samtaler enklere.

SISTE NYTT

Siste nytt