NRK Meny
Normal

- Pakistan vil bli en islamistisk stat

Lederen for den pakistanske delen av Taliban, Hakeemullah Mehsud, sier at han og hans menn vil fortsette kampen helt til Pakistan er blitt en islamistisk stat.

Video Hakeemullah Mehsud, Taliban-leder i Pakistan

Taliban: – Angrepene er hevn for bin Laden-drapet

NRK har fått eksklusiv tilgang til et intervju med Meshud, som sjelden lar seg intervjue.

Intervjuet er gjort før drapet på Osama bin Laden, og angrepet på flybasen i Karachi nå søndag. Det tok 12 timer før pakistansk sikkerhetspoliti og militære fikk kontroll på situasjonen og slutt på aksjonen.

Den pakistanske Taliban-bevegelsen tok ansvaret for angrepet og hevder det er en hevnaksjon mot drapet på Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

Uenige om strategien

Den pakistanske siden av Taliban, Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), består til sammen av rundt 13 ulike fraksjoner. De har sin base i Waziristan, stammeområdene ved grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Etter at de afghanske Taliban-lederne søkte tilflukt på pakistansk side i 2001, vokste det frem ny Taliban-grupper av pakistanske pashtunere utifra misnøye med lokale forhold og antivestlige følelser.

Mange av Talibans medlemmer, både på afghansk og pakistansk side, er rekruttert ved de religiøse skolene i Pakistan, de såkalte «madrassene».

Gruppene ble etter hvert en dominant faktor i de nordvestlige områdene av Pakistan. Bevegelsen lyktes i å ta kontroll over Swatdalen, hvor de blant innførte et religiøst styresett helt utenfor pakistansk lovgivning.

Hakeemullah Mehsud erklærte seg som ny leder etter den daværende lederen Baitullah Mehsud ble drept i et amerikansk rakettangrep i august 2009. Også Hakeemullah er rapportert drept med jevne mellomrom, noe intervjuet avkrefter.

De pakistanske Taliban-grupperingene har vært splittet i spørsmålet om man skal prioritere kampen mot de vestlige styrkene i Afghanistan, for å hjelpe sine afghanske trosbrødre, eller om de skal kjempe mot pakistanske myndigheter siden disse er allierte med USA.

Hakeemullah Mehsuds forgjenger inngikk i 2005 en fredsavtale med pakistanske myndigheter, og det sies at han ble tilbudt rundt 20 millioner dollar for samarbeidet.

Etterhvert brøt fredsavtalen sammen, blant annet etter hardt amerikansk press mot pakistanske myndigheter.

Demokrati for de vantro

Den nåværende lederen Hakeemullah Mehsud sier klart at alle som er venn med amerikanerne, er hans fiende. Det innbefatter både pakistanske politikere og pakistanske militære.

- Den pakistanske regjeringen er som utstillingsdukker - marionetter. De folkevalgte politikerne har overhodet ingen makt. Den virkelige makten ligger hos de militære, som har inngått avtale med USA, sier Mehsud.

Han betegner den pakistanske regjeringen som en «slaveregjering» - som kontrolleres av hæren - som igjen kontrolleres av USA.

- Og slaver har aldri kontrollen, sier han.

Han legger til at de som troende muslimer uansett er motstandere av demokrati og demokratiske institusjoner, herunder valgte politikere. Han mener demokrati ikke er forenlig med den sanne islamske tro.

- Hadde vi anerkjent demokratiet som system, hadde vi vært deltakende i det. Men for oss er demokrati hedenskap, et system for de vantro. Demokratiet strider imot Sharia.

- Vi ønsker å styre gjennom Allahs system - på Allahs jord. Dette vil vi oppnå gjennom hellig krig. Og kalifatet vil komme, sier Hakeemullah Mehsud.

Selvmordsaksjon i Shabqadar, Pakistan

En politimann på åstedet for en selvmordsaksjon i Shabqadar, som ligger 30 kilometer nord for Peshawar. 70 mennesker mistet livet. Taliban sier aksjonen var hevn for drapet på Osama bin Laden.

Foto: A. MAJEED / Afp

Kommer tilbake

Mehsuds hellige krigere ble jaget vekk fra Swatdalen våren 2009. Grupper innen Tehrik-e-Taliban hadde da truet med erobring av sentrale deler av Pakistan og var på vei sørover.

Pakistan er en atommakt og frykten for at kontrollen over atomvåpnene skulle havne i hendene på Taliban, skremte en hel verden. Den pakistanske hæren satte i verk en kraftig offensiv, etter gjentatt amerikansk press og påtrykk fra den pakistanske nasjonalforsmalingen. Hæren knuste Talibans kontroll over Swat og stanset deres videre erobring.

Etter det la Taliban om strategien. Hensikten nå er å ramme sivile så vel som offisielle mål, for å skape mest mulig frykt i landet. En rekke angrep er utført mot pakistanske byer.

- Vi har ikke lidd noe nederlag i Swatdalen. Vi gjorde en taktisk tilbaketrekning på grunn av de høye dødstallene for våre hellige krigere.

- Men vår krig fortsetter. Hver dag kommer det frem nyheter om at våre som ofrer livet har lykkes (selvmordsbombere red.anm.), og drap på utpekte politikere i Swat og Waziristan, sier Mehsud.

Alliert med Al Qaida

Den tidligere pakistanske etterretningssjefen, og leder for det utskjelte ISI, Hamid Gul, mener det er en vesentlig forskjell på afghansk og pakistansk Taliban.

Dette selv om Taliban i Pakistan har lovet troskap til mulla Omar, grunnlegger av Taliban-bevegelsen og den ubestridte lederen av Afghansk Taliban.

- Afghansk Taliban er ikke lenger alliert med Al Qaida. Det er trolig Pakistansk Taliban, sier Hamid Gul.

- Alle selvmordsangrepene og terroraksjonene som nå rammer Pakistan, blir utført av Pakistansk Taliban - som er inspirert av Al Qaidas voldsfilosofi, sier Gul.

Ber pakistanerne ta avstand

Den pakistanske regjeringen har etter angrepet på flybasen i Karachi bedt landets befolkning om å vise avsky mot de islamske ekstremistene.

- Angrepet på marinebasen, er et angrep på Pakistan. Derfor må hver eneste borger av Pakistan fordømme dette.

- Vi må fordømme de som støtter Al Qaida og Taliban både verbalt eller ved å holde minnestund for Osama Bin Laden. Jeg ser ikke på dem som verken muslimer eller pakistanere, sa innenriksminister Rehman Malik.

Flere har tatt til orde for en ny - og avgjørende - offensiv fra militærets side mot Tehrik-e-Taliban Pakistan.

Hakeemullah Mehsud sier han ikke frykter dette.

- Hæren er på defensiven sør i Waziristan. La det gå en tid og så spør meg igjen: Hvem vant og hvem tapte, sier Mehsud.

- Og skulle krigen komme - selv til hver krok i Waziristan - så akter jeg ikke å forlate mitt område og mine menn. Men Allah har talt til meg: min jord er stor hvis du ønsker å flytte på deg, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt