NRK Meny
Normal

– Prins Harry har et mentalt problem

Taliban reagerer kraftig på at britiske prins Harry innrømmer å ha drept i Afghanistan.

Storbritannias prins Harry.

Taliban mener prins Harry er feig.

Foto: JOHN STILLWELL / Afp

Prins Harry har nylig avsluttet sin andre periode som soldat i Afghanistan, og avslørte i et intervju at han har drept Taliban-krigere mens han fungerte som andrepilot og skytter i et angrepshelikopter.

– Ja, det har mange av oss gjort. Når vi går til angrep, må vi ta liv for å berge liv. Dersom noen prøver å gjøre fæle ting mot våre soldater, setter vi dem ut av spill. Men mer enn noe annet skal vi virke avskrekkende, sier Harry.

Prins Harry spiller TV-spill i Afghanistan

Prins Harry spiller et fotballspill på Playstation på basen i Afghanistan. Bildet er fra november i fjor.

Foto: POOL / Reuters

Prins Harry er andrepilot, og har ansvaret for våpensystemet i Apache-helikopteret.

Han forteller i intervjuet at han blant annet spiller TV-spill og ser filmer når han ikke er ute på oppdrag, og sier at det føltes naturlig å ta over helikopterkontrollene.

– Jeg er en av dem som elsker å spille Playstation og Xbox, så med tomlene mine er jeg nok ganske nyttig, sier han.

«Feiging»

Det har fått Taliban til å reagere. Pressetalsmann Zabiullah Mujahid sier til nyhetsbyrået AFP at prins Harry «sannsynligvis har utviklet et mentalt problem».

– Det er 49 land med mektige hærer som er i ferd med å tape kampen mot mujahideen (hellige krigere), og nå kommer denne prinsen og sammenligner krigen med spillene sine, Playstation eller hva han nå kaller det, sier han.

Talsmannen sier han ikke tar kommentaren spesielt seriøst, fordi en rekke soldater som blir sendt til Afghanistan har utviklet psykiske problemer.

Ifølge Daily Telegraph har Zabiullah Mujahid også kalt prins Harry en «feiging» fordi han først uttaler seg etter at han er ute av krigssonene.

– Denne uttalelsen er ikke en gang verdt å fordømme. Det er verre enn det. Det viser en mangel på forståelse og kunnskap, og viser hvorfor de taper, sier han.

Video med Storbritannias prins Harry på hans siste dag i Afghanistan for denne gong.

VIDEO: Se utdrag fra intervjuet med Prins Harry.

Ville drepe prins Harry

Taliban har tidligere gjort det klart at prins Harry er et prioritert mål, og gruppen skal ha planlagt et angrep på den strengt bevoktede Camp Bastion-basen i den urolige Helmand-provinsen sør i Afghanistan.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å drepe prins Harry og alle andre britiske soldater som er utstasjonert i Helmand, het det i en uttalelse fra Taliban i fjor høst.

Les: Taliban truer med å drepe prins Harry
Les: Slik førebudde Taliban seg på angrepet mot basen til prins Harry

I 2008 ble prinsen i all hast trukket ut av Afghanistan etter at det ble kjent at han tjenestegjorde i det krigsherjede landet.

I sin andre periode har han hatt sikkerhetsvakter på basen, men ikke på oppdrag.

– Det er så normalt som det kan bli. Jeg er en av gutta, og blir ikke behandlet noe annerledes, sier prins Harry, som går under navnet kaptein Harry Wales når han er i militæret.

Les også: Prins Harry tilbake i Afghanistan

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt