Storaksjon mot Al Qaida i Pakistan

Pakistanske elitesoldater har startet en storaksjon mot terrornettverket Al Qaida. Målet er å eliminere terrorceller i storbyene, sier en kilde i det pakistanske forsvaret til NRK.

Pakistanske soldater har startet offensiv mot Al Qaida

Pakistanske elitesoldater har startet en storaksjon mot Al Qaida-nettverket i landet.

Foto: Mohammad Sajjad / Ap

Pakistansk Taliban, som sverget hevn etter drapet på Osama Bin Laden, har drept over 100 mennesker i løpet av en uke. Flesteparten av hevnaksjonenene har vært rettet mot politiet og militæret, men også sivile er rammet.

Støttedemonstrasjon for Pakistans etteretningssjef Ahmad Shuja Pasha.

Fra en støttedemonstrasjon for Pakistans etterretningssjef Ahmad Shuja Pasha.

Foto: Shakil Adil / Ap

Hevnaksjonene skjer samtidig som elitesoldater den siste uken har ransaket flere islamske skoler, såkalte madraser, og arrestert et ukjent antall mennesker over hele landet.

Blir ikke informert

Kun noen få mennesker i etterretningstjenesten og militæret vet hvor de slår til. Verken sivile myndigheter eller lokalpolitiet blir informert i forkant av en slik razzia, sier kilden til NRK.

Hittil er en Al Qaida-leder, Mohammed Ali Qasim Yaqub Almaroof (alias Abu Sohaib Al-Makki), blitt arrestert.

Pakistansk etterretningstjeneste ser på arrestasjonen av Almaroof som svært viktig, da han regnes for å være bindeleddet mellom Osama bin Laden og nestlederen, den egyptiske legen Ayman Al Zahwari.

Almaroof er selv fra Jemen, og han har tidligere bodd i Peshawar og Abottabad.

ZAWAHRI

Al Qaidas nestleder Ayman Al Zahwari.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Han ble tatt i en tett befolket bydel med tusenvis av leilighetskomplekser i storbyen Karachi 18. mai.

Ifølge pakistanske myndigheter var det Almaroofs terrorcelle som utførte drapet på den saudiarabiske generalkonsulen i Karachi nylig.

Dobbeltspill

Etter at amerikanske elitesoldater aksjonerte i Abbottabad natt til 2. mai og drepte Osama Bin Laden, har den pakistanske hæren og etterretningstjenesten fått rettet mistanken mot seg selv for å drive et dobbeltspill. Mange har lurt på om ikke de kjente til bin Ladens skjulested.

Kritikk har ikke bare kommet fra amerikanske politikere, men også internt i Pakistan har politikere og kommentatorer stått i kø for nærmest å flå militærsjefene for deres udugelighet.

Støttedemonstrasjon for den pakistanske hæren

Fra en støttedemonstrasjon for den pakistanske hæren.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

- Dere behandler meg som en fiende, sa sjefen for den mektige etterretningstjesten Inter Services Intelligance (ISI) i parlamentet da han ble utsatt for massiv kritikk fra de folkevalgte i et lukket møte.

Historisk møte

Dette historiske møtet i parlamentet varte i 11 timer. Og det var første gang i Pakistans 64 år lange historie at forsvars- og etterretningssjefen var kalt inn på teppet av landets folkevalgte.

ISI-sjefen generalløytnant, Ahmad Shuja Pasha, nektet likevel å svare på flere konkrete spørsmål, og han ga ingen forklaring på hvorfor ISI ikke visste at Osama bin Laden bodde i garnisonsbyen Abottabad.

Den landsdekkende operasjonen mot Al Qaidas i Pakistan blir av politiske observatører sett på som et forsøk fra militærets side på å rette opp sin egen anseelse i den pakistanske befolkningen.

SISTE NYTT

Siste nytt