Hopp til innhold

Bruker militærfly til å slokke Amazonas-branner

Brasilianske militærfly har begynt å helle vann på den brennende regnskogen nordvest i Brasil. Samtidig nærmer G7-landene seg en avtale om å hjelpe landene som er rammet.

Myndighetene i Brasil har sendt ut en video av et militærfly som dumper tusenvis av liter med vann over den brennende regnskogen. FOTO: REUTERS.

Myndighetene i Brasil har sendt ut en video av et militærfly som dumper tusenvis av liter med vann over den brennende regnskogen i delstaten Rondonia. (FOTO: REUTERS)

Etter et krisemøte i den brasilianske regjeringen fredag kveld, ga president Jair Bolsonaro ordre om å gjøre hæren tilgjengelig i Amazonas.

Nå har forsvarsdepartementet sendt ut en video av et militærfly av typen Hercules C-130 som dumper tusenvis av liter med vann over den brennende regnskogen i delstaten Rondonia.

Amazonas

Brann- og redningsarbeidere på vei til Porto Velho søndag.

Foto: Eraldo Peres / AP

Bolsonaros militærordre gjelder sju delstater, der guvernørene kan be om bistand til bekjempelse av branner og «preventive tiltak mot miljøkriminalitet».

Ifølge forsvarsdepartementet er 44.000 soldater, to fly og et helikopter gjort tilgjengelig i de nordlige delene av Amazonas, men det er ikke spesifisert hva de skal gjøre eller hvor de skal utplasseres.

Soldatene skal etter planen være tilgjengelige frem til 24. september. I den tidsperioden kan de bevege seg inn i naturreservater og områder der urbefolkningen bor.

Justisminister Sergio Moro har sendt en styrke fra militærpolitiet til Rondonia for å hjelpe til med koordineringen. Miljøminister Ricardo Salles har publisert en video av en konvoi med brannbiler som skal være på vei til samme sted.

Ida Saltø Johannessen tok med sønnen på miljødemonstrasjon i Oslo før helga. Hun er redd med tanke på framtida.

– Nærmer seg G7-avtale

Brannene i Amazonas ble et viktig tema på helgas G7-møte i Biarritz. Frankrikes president Emmanuel Macron opplyste søndag at medlemslandene nærmet seg en avtale som skal tilby teknisk og økonomisk hjelp til landene som er rammet av skogbrannene.

Bolsonaro skal også ha takket ja til et fly og «spesialisert hjelp» fra Israel etter en telefonsamtale med statsminister Benjamin Netanyahu.

Colombias president Ivan Duque sier han vil ha en naturvernavtale med de andre landene som dekkes av Amazonas, og varsler at han vil ta det opp med FNs generalforsamling.

– Vi må forstå at beskyttelsen av moder jord og Amazonas er vår moralske plikt, sier Duque.

Amazonas

Brent regnskog i nærheten av Porto Velho i Rondonia.

Foto: Carlos Fabal / AFP

Krangler med Macron

Bolsonaro har fått kraftig kritikk av andre statsledere og blitt møtt med en rekke demonstrasjoner verden over.

Jair Bolsonaro

Brasils president Jair Bolsonaro på en militærseremoni i Brasília fredag.

Foto: Eraldo Peres / AP

Han har svart med å gå til angrep på Macron, og anklaget ham i helga for å behandle Brasil «som en koloni eller et ingenmannsland».

Han skal også ha fornærmet Macrons kone på Facebook, samtidig som utdanningsminister Abraham Weintraub kalte den franske presidenten en «karakterløs, opportunistisk slyngel».

– Vi gjør det vi kan. Amazonas er større enn hele Europa. Selv om jeg hadde hatt 10 millioner mennesker, ville jeg ikke kunnet hindre disse brannene, sa Bolsonaro søndag.

Rubens Ricupero, som var minister for miljøvern og Amazonas i Brasil på 1990-tallet, anklager Bolsonaro og hans regjering for å «drive landet til selvmord».

– Disse menneskene er gale. Han har gjort seg selv til den mest forhatte lederen i verden. Jeg kan ikke se noen andre, ikke engang Duterte på Filippinene eller Trump, som provoserer frem så mye sinne, sier Ricupero til The Guardian.

Amazonas

Brann i Novo Progresso-området i delstaten Pará, nord i Brasil. Bildet er tatt fredag.

Foto: Victor Moriyama / AFP

Færre bøter – flere branner

Ifølge Brasils romforskningsinstitutt (INPE) er det registrert nærmere 80.000 branner hittil i år, det høyeste antallet siden 2013.

Samtidig har avskogingen økt kraftig. Fra juli i fjor til juli i år økte den med nærmere 278 prosent.

Amazonas

Representanter for Brasils urbefolkning demonstrerer i hovedstaden Brasília.

Foto: Evaristo Sa / AFP

En analyse utført av BBC viser at antall bøter for miljøkriminalitet har gått kraftig ned mens antall branner har økt.

Tall fra Brasils institutt for miljø og fornybare naturressurser (Ibama) viser at antall bøter har falt med 29,4 prosent i perioden januar-august sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har antall branner økt med 84 prosent.

Bolsonaro gikk til valg på å begrense bøteleggingen for skader på regnskogen, redusere Ibamas innflytelse og åpne for mer kommersiell aktivitet i regnskogen.

Skogbranner i Amazonas er vanlig, men mange av dem blir startet for å rydde plass til jordbruk, gruver og kvegdrift. Bolsonaro mener antall branner er innenfor normalen, og peker på den såkalte queimada-sesongen.

Amazonas

Brent regnskog i nærheten av Porto Velho i Rondonia.

Foto: Carl De Souza / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt