Viktig kulturarv brenner

Forfatteren Gert Nygårdshaug gråter over den brennende regnskogen. – Også viktig kulturarv går tapt om vi mister Amazonas, mener han.

Gert Nygårdshaug

FORTVILET: Gert Nygårdshaug har skrevet mange bøker om menneskene som bor i Amazonas-regnskogen. Nå ser han den brenne.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Hvis regnskogen forsvinner, mister vi all den kulturen som urbefolkningen i Sør-Amerika står for, sier Gert Nygårdshaug.

Forfatterens største inspirasjon er jungelen i Amazonas. Han har selv bodd med urbefolkningen og sett hvordan de bruker naturen. Og han er ikke alene om å frykte for en viktig kulturarv.

APTOPIX Brazil Indigenous Women

PROTESTERER: Denne kvinnen er en av mange urfolk som frykter for sine hjem. Her fra en protest mot Brasils president Jair Bolsonaro, tidligere denne uken.

Foto: Eraldo Peres / AP

Faresonen

Eksperter verden over frykter nå at viktig Sør-Amerikansk kultur kan forsvinne i flammehavet, og lister opp kulturarv som mat, språk, kunst og håndverk som kan være i faresonene.

Nygårdshaug blir trist når han ser tv-bildene fra brannene. Ikke bare er det jordas «lunger» som forsvinner, det er så mye mer.

– Mange av medisinene våre kommer jo også fra jungelen. Urbefolkningen i Amazonas har en unik måte å utnytte områdene de bor på, sier han.

Hvert minutt blir områder på størrelse med fotballbaner slukt av flammene. Forskere advarer om at det snart er for sent å redde den enorme regnskogen.

BRAZIL-AMAZON-INDIGENOUS-WAIAPI-BEER

MAT: Kvinner i Waiapi-stammen forbereder det hjemmebryggede ølet Caxiri.

Foto: APU GOMES / AFP

900.000 mennesker

Bare i Brasil finnes det rundt 305 stammer med urbefolkning, 900 000 mennesker til sammen. De lever av Amazonasjungelen. Når flammene herjer blir de forvist fra sine egne hjem.

– De virker lykkeligere jo lenger unna storbyene de er, mener forfatteren.

Han har vært vitne til ødeleggelsene av regnskogen lenge. En gang var han reiseleder for en gruppe som dro tilbake til et sted han tidligere hadde besøkt. Et sted han beskriver som et paradis. Da han kom tilbake var alt ødelagt.

– Jeg ble sittende på hotellrommet og gråte i to dager. Det var så deprimerende.

AFP_1FA8AB

TRUET: Arara-stammen holder til i Pará, et av stedene som er rammet av brannene.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

Sårbare

– Til nå har man klart å grantere rettighetene til urbefolkningen i Amazonas i større grad enn ellers i Brasil. Regjeringens politikk, tømmerhogst og annen storindustri truer deres kulturelle overlevelse. Brannen gjør dem ekstremt sårbare, forteller Susanne Normann.

Hun er stipendiat ved Senter for Utvikling og Miljø på Universitetet i Oslo, og har tilbrakt mye tid i Brasil.

CORREX-BRAZIL-AMAZONIA-INDIGENOUS

INGEN KONTAKT: Mange av stammene som trues har aldri vært i kontakt med omverdenen før. Hvis regnskogen forsvinner, forsvinner de med den.

Foto: GEISON MIRANDA / AFP

Det finnes over 100 stammer i Amazonas som ingen har hatt kontakt med ennå. Mange av dem holder til i og rundt staten Acre i Brasil, der rundt 1000 mennesker har blitt sendt til sykehus med pusteproblemer som følge av brannen.

Blant dem som er mest truet av avskogingen i dag er Awá-stammen. De består av 350 mennesker, 100 av dem har ingen kontakt med omverdenen. Om skogen forsvinner må de lære seg å leve i storsamfunnet. Et samfunn med en hverdag langt fra den de kjenner.

Kulturstrøm

 • Ikke for gamle for turné

  – Vi har strengt tatt ikke satt noen sluttdato. Vi får rett og slett se hvor gamle vi føler oss, svarer Pet Shop Boys om å turnere etter fylte 60 år. Den britiske synthduoen, bestående av Neil Tennant (til venstre) og Chris Lowe, gir ut sitt 14. album, «Hotspot», denne uken. Til sommeren spiller de på festivalen Over Oslo. (NTB)

  Neil Tennant, Chris LowePet. Shop Boys live i Mexico 2016
  Foto: Eduardo Verdugo / Ap
 • Savner fysiske plater

  – Vi vet at den kommer ikke til å nå like langt ut som de tidligere platene, som var fysiske. Men når vi er i studio, er vi like ambisiøse. Gleden ved å skape er like stor som før. Det sier Lars Lillo-Stenberg til Kulturstripa om å lage sitt 18. album med deLillos, «Dum som et menneske».

  deLillos på Norwegian Wood