Hopp til innhold

Macron og Bolsonaro i full strid om skogbrannene i Amazonas

Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker å gjøre skogbrannene i Amazonas til en viktig sak på G7-toppmøtet til helgen. Brasils president Jair Bolsonaro svarer at dette er en intern sak og mener Macron viser «kolonimentalitet».

AFP_1JP235

Kraftig ordkrig mellom Frankrikes president Emmanuel Macron og Brasils Jair Bolsonaro om brannene i Amazonas. Her er de to fotografert under g 20-møtet i Japan i juni.

Foto: JACQUES WITT / AFP

Det var torsdag kveld den franske presidenten Emmanuel Macron skrev at de mange skogbrannene i verdens største regnskoger i Amazonas er en internasjonal krise, at og at det som skjer i Brasil derfor bør bli en hovedsak under det økonomiske toppmøte mellom verdens rikeste land i helgen.

Macron er vert for G7-landene i den sør-franske badebyen Biarritz til helgen.

X02828

Amazonas brenner. Dette bilde ble tatt i Humaita, 17. august.

Foto: Ueslei Marcelino / Reuters

«Vårt hus brenner, bokstavelig talt» skrev Macron på engelsk på Twitter, tydelig for å nå ut til et stort publikum over hele verden for å få oppmerksomhet om betydningen av de mange skogbrannene i regnskogen i Brasil.

«Regnskogen i Amazonas, lungen som produserer 20 prosent av jordas oksygen, brenner» skrev Macron.

Laster Twitter-innhold

«Kolonimentalitet»

Men i Brasil får oppmerksomheten rundt skogbrannen landets regjering, og ikke minst den konservative presidenten Jair Bolsonaro, til å rase.

«Jeg beklager at Macron prøver å gjøre politisk gevinst i det som er en intern sak for Brasil og de andre landene som grenser til Amazonas-området» skrev Bolsonaro på sin egen Twitter-konto.

«Den sensasjonelle tonen som han bruker er ikke egnet til å løse problemet.» Bolsonaro mener at måten Macron framstiller dette på er et uttrykk for «kolonimentalitet».

Laster Twitter-innhold

Bolsonaros stabssjef Onyx Lorenzoni gikk et steg videre og beskyldte europeiske land for å overdrive problemene som skogbrannene skaper for å skade Brasils økonomiske interesser.

Hva gjør Brasil?

Dette skjer etter at blant annet Norge har trukket tilbake penger som skulle brukes for å stoppe nedhuggingen av regnskogen i Brasil fordi mange mener at den nye brasilianske regjeringen gjør for lite for å stoppe ødeleggelsene.

Bolsonaro har også antydet at miljøaktivister har tent på noen av brannene for å skape oppmerksomhet om sin sak.

Jair Bolsonaro vant presidentvalget i Brasil tidligere i år på et program som sier at det er mulig å øke næringsutviklingen i Amazonas uten at det skader miljøet.

X02828

Utvinning av skog er en svært viktig del av Brasils økonomi. Dette er en lastebil fullastet med tømmer fotografert i nærheten av Humaita tidligere denne måneden.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Mister en fotballbane i minuttet

Gjennom satellittbilder er det regnet ut at det forsvinner en fotballbane med regnskog i Amazonas, i minuttet.

Satellittbilder viser at skogbrannene i Amazonas-området i 2019 er svært omfattende og 84 prosent flere enn i 2018.

Det har vært en kraftig økning av skogbranner i Amazonas.

Det har vært en kraftig økning av skogbranner i Amazonas.

Røyken fra brannene har blant annet nådd Brasils største by São Paulo.

Også i andre land med tilknytning til Amazonas er det omfattende skogbranner nå. Det gjelder blant annet Bolivia.

AFP_1JP2HN

Det brenner også i andre land i Amazonas-området. Dette bilder er tatt i nærheten av Robore i Santa Cruz-regionen i Bolivia.

Foto: STRINGER / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.