Hopp til innhold

Brasils president: Miljøorganisasjoner har satt fyr på regnskogen

Helt uten bevis, hevder Jair Bolsonaro at det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene i Amazonas.

Jair Bolsonaro

VIL HUGGE MER: Brasils president Jair Bolsonaro gikk til valg i fjor høst på en populistisk plattform hvor han tok til orde for å «utnytte de økonomiske verdiene i Amazonas». Det innebar å hugge flere trær enn tidligere.

Foto: EVARISTO SA / AFP

Bolsonaro anklaget onsdag ikke-statlige organisasjoner for å sette fyr på regnskogen fordi de ikke lenger får noen penger fra staten, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Dette skjer etter det ble kjent at regnskogbrannene har økt med 83 prosent på ett år.

Men presidenten la ikke fram bevis for påstanden.

Det har vært over 72.000 skogbranner i Amazonas-regnskogen så langt i år, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet Inpe.

Bare den siste uka har det vært registrert 9500 skogbranner i Amazonas.

Det har vært en kraftig økning av skogbranner i Amazonas.

Det har vært en kraftig økning av skogbranner i Amazonas.

– Startet brannene for å filme dem

– Når det gjelder regnskogbrannene, som etter min mening ble initiert av ikke-statlige organisasjoner fordi de har mistet penger, hva er intensjonen? Å skape problemer for Brasil, sa Bolsonaro onsdag, ifølge The Guardian.

Presidenten sa direkte på Facebook onsdag at organisasjonene gjør dette for å skape negativ oppmerksomhet rundt han og regjeringa, skriver Rolling Stone.

«Dette er krigen vi står overfor», sa Bolsonaro om miljøorganisasjonene.

Tidligere på dagen skal presidenten ha uttrykt at miljøorganisasjonene hadde gått ut med kameraer og startet brannene, slik at de kunne filme dem.

Da han ble spurt om bevis eller om han kunne nevne hvilke organisasjoner han snakket om, svarte han at det var kun «en følelse han hadde».

Klimaaktivister i Brasil har sagt at presidentens kommentar er et absurd forsøk på avlede oppmerksomheten fra problemet.

Miljøorganisasjonen Greenpeace refererte til Bolsonaro-regjeringa som en trussel mot klimaet.

– De som ødelegger Amazonas og lar avskogingen fortsette uforminsket, blir oppmuntret av Bolsonaro-regjeringas handlinger og politikk, sa Danicley Aguiar i Greenpeace Brasil.

Brennende tre i Amazonas

FORSVINNER FORT: Hvert år absorberer regnskogens trær store mengder karbondioksid som ellers ville blitt værende i atmosfæren og bidratt til global oppvarming. Nå forsvinner én fotballbane med regnskog i minuttet.

Foto: BRUNO KELLY / Reuters

Tar av på sosiale medier

Emneknaggene #PrayforAmazonas, «be for Amazonas» og #AmazonasSOS var noen av de mest populære på Twitter i går.

Flere har uttrykt frustrasjon over at mediedekningen av skogbrannene har vært liten.

Mange har sammenlignet det med brannen i Notre-Dame 15. april som fikk enorm medieoppmerksomhet.

Laster Twitter-innhold

«Hvor er politikerne, milliardærene og påvirkerne som gråt for Notre-Dame- men som forblir stille for planetens lunger?», skriver en bruker på Twitter.

Flere miljøorganisasjoner har også uttrykt bekymring etter Bolsonaros kommentar.

Regnskogfondet skriver at «økt avskoging svekker regnskogens evne til å lage sitt eget regn og fører til flere branner».

Laster Twitter-innhold

Avskoging og menneskelig aktivitet

Generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet er overbevist om at brannene kan kobles til avskoging.

– Det er klart at den dramatiske økningen i branner skyldes avskoging og annen menneskelig aktivitet, sier Eggen til NTB.

Han viser til at hogst og uttynning fører til at mer sollys slipper ned på den tørre bakken, noe som øker brannfaren.

– I framtiden vil vi se en forverring av skogbrannenes omfang dersom den dramatiske økningen i ødeleggelsen av Amazonas fortsetter, sier han.

Amazonas-regnskogen er verdens største regnskog som strekker seg over 5,5 millioner kvadratkilometer – et område langt større enn EU.

Regnskogen blir omtalt som «verdens viktigste økosystem».

Klarer ikke slukke brannene i Amazonas

Torsdag sier Brasils president Jair Bolsonaro at regjeringen mangler ressurser til å slukke brannene som herjer regnskogen i Amazonas.

I en tale som ble sendt direkte på Facebook, sier Bolsonaro at regjeringen etterforsker brannene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Han sier også at hans uttalelse om at brannene er påsatt av ikke-statlige organisasjoner, kun dreide seg om mistanker, og at han aldri har hevdet dette.

Google Earth Amazonas 2018
Google Earth Amazonas 1984

Amazonas har blitt utsatt for stor avskoging fra 1984 til 2018

Grafikk: Google Earth

SISTE NYTT

Siste nytt