REgnskog brenner i Amazonas
Foto: Interpol/Rhipto

Amazonas

Oppsummert

Regnskogen i Amazonas er truet av avskoging og branner. Regnskogen inneholder svært mange arter, og den binder også store mengder CO2, som frigjøres når skogen brenner.

 • Har tapt 10.000 km² skog

  Fra august i fjor til juli i år gikk 10.476 kvadratkilometer skog tapt i Amazonas-regionen, ifølge miljøorganisasjonen WWF. Anslaget, som baserer seg på data fra det brasilianske forskningsinstituttet Imazon, ble offentliggjort søndag.

  – Hvis vi mister Amazonas, mister vi et av de største karbonreservoarene på denne planeten, sier Dirk Embert, Sør-Amerika-ekserpert ved WWF Tyskland.

 • Urfolksaktivister drepes daglig

  Siden 2014 er rundt 600 urfolksaktivister drept i Amazonas, og det siste året er det i gjennomsnitt drept én aktivist daglig, ifølge en rapport fra Adveniat. – Dersom de ikke slutter å drepe miljøvernaktivister fra urbefolkningen, vil vi aldri lykkes med å beskytte regnskogen og på den måten også klimaet, sier Adveniats leder Michael Heinz.

  Etter at Jair Bolsonaro overtok som president i Brasil i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig.

 • Høye avskogingstall for Amazonas

  I juni ble 1.062 kvadratkilometer av Amazonas-regnskogen avskoget i Brasil. Det er det høyeste tallet for juni siden målingene begynte i 2015, melder Regnskogfondet.

  – Junitallene er dramatiske for Amazonas. Avskogingen de første seks månedene i år er 17 prosent høyere enn samme periode i fjor, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet, ifølge NTB.

 • Sender soldater til Amazonas

  Brasils president Jair Bolsonaro sender soldater til flere delstater i Amazonas for å bekjempe ulovlig avskoging av regnskogen. Soldatene skal være i delstatene Para, Amazonas, Mato Grosso og Rondônia fram til slutten av august. De skal passe på for å begrense ulovlig hogst og annen aktivitet som ødelegger regnskogen.

 • Avskogingen øker kraftig i Amazonas

  Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas i mai var den høyeste siden satellittmålinger begynte i 2015. 1,2 millioner dekar skog forsvant, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet INPE. Instituttet har aldri tidligere registrert større avskoging i mai. Sammenlignet med samme måned i fjor, økte avskogingen med 41 prosent.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no