Alle omkomne hentet ut av gruva

Ifølge Tyrkias energiminister Taner Yildiz skal alle omkomne nå være brakt ut av gruva i Soma.

gruveulykke Soma

15 døde gruvearbeidere ble i natt hentet opp av katastrofegruven i Soma før en ny brann brøt ut i morgentimene, som gjør letearbeidet etter de gjenværende gruvearbeiderne vanskelig.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Lørdag ble ytterligere to omkomne hentet ut av gruva etter at redningsarbeidet ble utsatt på grunn av en brann som brøt tidligere på dagen.

Det totale antallet omkomne er dermed steget til 301.

Ifølge Tyrkias energiminister Taner Yildiz ble 15 omkomne hentet ut natt til lørdag, og nå som de to siste er hentet ut, avslutter de redningsarbeidet såfremt de ikke får ny informasjon.

Lørdag ettermiddag opplyste Yildiz at de nå ser seg ferdig med leteaksjonen.

– Redningsaksjonen er fullført- Det er ingen arbeidere igjen i gruven, sa Yildiz på en pressekonferanse i Soma.

Taner Yildiz

Energiminister Taner Yildiz sier at de tror at det er opptil tre mennesker fremdeles i gruven.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Ifølge Yildiz var det liten sjanse for å finne overlevende i gruven, fire dager etter at første brannen som brøt ut sendte dødelig karbonmonoksidgass gjennom gruvegangene.

Verste i sitt slag

Soma Holding Gurkan

Alp Gürkan, administrerende direktør for Soma holding, selskapet som driver ulykkesgruva i Soma, avviste at ulykken skyldes uaktsomhet eller forsømmelse fra selskapet under en pressekonferanse fredag pressekonferanse.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

De fleste gruvearbeiderne døde av kullosforgiftning etter at en voldsom brann brøt ut i den to kilometer dype og fire kilometer lange kullgruva. Ulykken er den verste i sitt slag i Tyrkia noensinne.

Tyrkiske medier har spekulert i at en elektrisk feil var årsaken til brannen, men det avviser Soma Holding, selskapet som driver ulykkesgruva.

Gruven ligger i Soma, rundt 120 kilometer nordøst for turistbyen Izmir ved Egeerhavet.

485 gruvearbeidere ble reddet ut i live, og 122 av dem ligger fortsatt på sykehus med alvorlige brann- og røykskader. Ifølge selskapet som driver gruva, var det til sammen 787 arbeidere inne i gruva da brannen startet.

Dårlig sikkerhetsstandard

Demonstrasjon i Soma.

Gruveulykka i Soma har ført til sinne blant mange tyrkere. Her fra demonstrasjonen fredag i Soma.

Foto: Emre Tazegul / Ap

Tusenvis av tyrkere har de siste dagene protestert mot myndighetene over den dårlige sikkerheten og de elendige arbeidsforholdene i landets gruver. Kritikken går på at regjeringen til statsminister Tayyip Erdogan har gjort det lettere for gruveeierne å slurve med sikkerhetstiltakene.

Blant annet var det kun ett tilfluktsrom i ulykkesgruva i Soma, ifølge redningsarbeidere. Her ble det funnet 14 døde gruvearbeidere.

En talsmann for regjeringspartiet AKP opplyser at gruva har blitt inspisert elleve ganger de siste fem årene, uten at det har blitt funnet noe kritikkverdig. Han avviser også at det finnes noen form for smutthull i det tyrkiske lovverket som regulerer landets gruveindustri.

Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO er sikkerhetsstandarden for arbeidere i Tyrkia blant de dårligste i verden, og landet har Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall.

Demonstrasjoner i Istanbul

Politiet skjøt med tåregass og gummikuler mot demonstranter i Istanbul onsdag.

Foto: OZAN KOSE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt