Hopp til innhold

– Gruveulykken er en massakre på arbeidsfolk

Tyrkiske gruvearbeidere kritiserer sikkerheten i kullgruven i Soma, og krever at både energiministeren og arbeidsministeren går av. En 15-årig gutt er blant de døde i en av de største gruveulykkene i landets historie.

Slektninger av gruvearbeidere i Soma

Slektninger av de innesperrede gruvearbeiderne venter utenfor den brannherjede gruva i Soma i det vestlige Tyrkia. Over 300 er fortsatt savnet. 201 er bekreftet døde.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Den øverste lederen for en av de store fagforeningene i Tyrkia, Kani Beko kaller ulykken en massakre. Over 200 er bekreftet døde, og skjebnen er uviss for ytterligere 300 gruvearbeidere som fortsatt er innesperret i den brennende gruven.

Redningsarbeidere Soma

Over 200 er bekreftet døde i gruveulykken i Soma, blant dem 15 år gamle Kemal Yildiz.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Beko er leder for en av de fire store nasjonale fagforeningene i Tyrkia. Sammenslutningen av progressive fagforeninger (DISK) har 327 000 medlemmer.

– Jeg er ikke optimistisk. Det som skjedde etter eksplosjonen er en massakre på arbeidsfolk, sier Kani Beko til den tyrkiske storavisa Hürriyet.

Sikkerhetsgodkjent i mars

Over 700 mennesker skal ha vært inne i gruven da en feil i det elektriske anlegget utløste en eksplosjon, og deretter en brann, som hurtig spredte seg i de kilometerlange gruvegangene. Redningsarbeidet er en desperat kamp mot klokka, men håpet om å finne overlevende svinner.

Kullgruven ble sist inspisert og godkjent av det tyrkiske arbeidstilsynet i slutten av mars, uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet.

Alle gruvearbeiderne er imidlertid ikke enige i denne vurderingen. Ulykken har vakt raseri i Tyrkia, og mange peker på utilstrekkelige sikkerhetstiltak. Både regjeringen og gruveselskapet beskyldes for uaktsomhet.

– Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Hjemmesiden til fagforeningen Maiden Is

'Vår smerte er for stor' står det på hjemmesiden til den lokale fagforeningen Maden Is.

Foto: Skjermdump

– Gruveulykken på dette private anlegget er i høyeste grad drap på arbeidsfolk. Nå ser vi på det verste drapstallet i landets historie, sier den tidligere fagforeningslederen i Maden-İş, Çetin Uygur til Hürriyet.

«Vår smerte er for stor», lyder teksten på hjemmesiden til fagforeningen til gruvearbeiderne, Maden-İş.

– Barnearbeidere

Ifølge tvitreren som kaller seg «Voice of Turkey» er det barn blant gruvearbeiderne. Flere skal være under 15 år. 15 år gamle Kemal Yildiz skal være blant de omkomne.

Laster Twitter-innhold

Krever at to ministre går av

Ifølge fagforeningslederen Kani Beko er arbeidsforholdene uklare, med et stort antall underleverandører som arbeider inne i kullgruven.

– Det er underleverandører i både andre og tredje ledd som arbeider i gruven, sier han til Hürriyet.

Det tyrkiske metallarbeiderforbundet og Kani Beko sier på Twitter at de ansvarlige for gruveulykken må straffes, og at energiministeren og arbeidsministeren må gå av umiddelbart.

Laster Twitter-innhold
Gruveulykke i Tyrkia

SISTE NYTT

Siste nytt