NRK Meny
Normal

– Sjefene sendte oss i feil retning

Overlevende og pårørende etter gruveulykken i Tyrkia forteller om fullstendig kaos både over og under bakken.

Gruvearbeider reddes ut

En av gruvearbeiderne reddes ut etter eksplosjonen.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Broren til en av gruvearbeiderne som omkom sier til det tyrkiske nettstedet Sondakika at han måtte identifisere lillebroren ved gruven.

Özcan Cüce

En av de pårørende, som måtte identifisere broren sin blant over 50 lik.

Foto: Sondakika

– Jeg har mistet lillebroren min, han har gått bort. Han hadde allerede dødd da jeg kom fram til stedet. De hadde lagt kroppen hans på et samlebånd. Vi måtte identifisere ham. Vi fikk ham ut på en båre, men måtte selv få ham inn i ambulansen, sier han.

Broren var 33 år gammel og hadde jobbet i gruven i mellom åtte og ti år. Han etterlater seg kone og to barn, forteller han.

– Jeg så mellom 100 og 150 lik. For å finne lillebroren min måtte jeg se ordentlig på 50-60 lik. Til slutt fant jeg ham. Jeg har ikke gitt beskjed til alle i familien. Han hadde ingen brannskader som jeg kunne se, vi har fått beskjed om at han døde av forgiftning.

232 personer er bekreftet omkommet i gruveulykken, og 80 er skadd. De fleste omkomne skal ha dødd som følge av karbondioksidforgiftning.

Les også: Håpet om å finne overlevende i gruva svinner
Les også: – Gruveulykken er en massakre på arbeidsfolk

– Ble sendt i feil retning

Pårørende etter gruveulykken i Tyrkia

Özcan Cüce vet ikke hvor mange av kollegene som overlevde.

Foto: Milliyet

Özcan Cüce, en av arbeiderne som kom seg ut av gruva, sier til TV-kanalen Milliyet at flere ikke fant veien ut.

– Lederne sendte oss i feil retning. En gjeng på 15-20 personer var på vei mot røyken. Jeg stoppet dem og sa: «Venner, hvorfor går dere mot røyken? Kom, la oss finne et sted med renere luft.» Men de fortsatte å gå forbi meg, jeg vet ikke om de døde, sier han.

Han fant til slutt et område med renere luft, og ventet på hjelp.

– Jeg tenkte ikke så mye, jeg måtte bare vente. Jeg ba til Gud og ventet, sier han.

Ifølge energiminister Taner Yildiz er 93 personer reddet ut av gruven, og det er lite trolig at flere vil bli hentet ut i live.

Statsminister Recep Tayyip Erdoğan har erklært tre dagers landesorg.

DIREKTE: Redningsarbeid Tyrkia

VIDEO: Se direkte fra redningsarbeidet i Tyrkia.

424 er ikke gjort rede for

Det antas at årsaken til eksplosjonen i gruveulykken skyldes en feil på det elektriske anlegget. Eksplosjonen skal ha skjedd cirka to kilometer under bakken.

Eksplosjonen startet en brann som senere fylte gruvegangene med røyk. Over halvparten av arbeiderne i gruva i Tyrkia er fortsatt ikke gjort rede for. Håpet om å finne dem i live blir mindre for hver time som går.

Det var 787 arbeidere i kullgruva da eksplosjonen. Onsdag formiddag var 363 av dem gjort rede for, inkludert de 205 som er bekreftet omkommet, skriver nyhetsbyrået DPA.

Demonstrasjoner etter gruvetragedien

Tyrkisk politi brukte onsdag tåregass og vannkanoner mot hundrevis av mennesker som demonstranter i forbindelse med eksplosjonen i gruva.

Rundt 800 demonstranter kastet steiner mot politiet og rope slagordmot regimet, mens de prøvde å marsjere fra et universitet ihovedstaden Ankara til energidepartementet, sier en fotograf inyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt